Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočasná pracovní neschopnost a nemocenská dávka

V srpnu 2009 jsem si těžce zlomila kotník. S tímto zraněním jsem marodila rok.V témže roce mi byla zjištěna epilepsie (nikdy předtím jsem žádný záchvat neprodělala). 31. 8. 2010 jsem ukončila marodní, ale bohužel hned po mém nástupu do práce jsem dostala výpověď. Za čtrnáct dní od mé výpovědi jsem byla hospitalizována na psychiatrickém oddělení v Litoměřicích odkud jsem byla po třech týdnech propuštěna. Zároveň s propuštěním mi bylo ukončeno marodní. S ukončenou neschopenkou z nemocnice jsem šla k obvodnímu lékaři, aby mi prodloužil marodní z doposud neustávajících psychických problémů, ale tam mi bylo sděleno, že se musím jít nejdříve zaevidovat na ÚP a po 6 týdnech mi můžou marodní obnovit. Toto rozhodnutí mi připadá nesprávné, proto bych Vás tímto chtěla požádat o radu.

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz nesměřuje do oblasti zdravotnického práva, na které se naše poradna zaměřuje, ale do oblasti nároků na dávek, tedy do práva sociálního zabezpečení. Nicméně ve stručnosti Vám můžeme sdělit, že je rozdíl mezi "pracovní neschopností" a "nárokem na dávku nemocenského pojištění", což jsou dva pojmy, které nelze ztotožňovat.

Nárok na nemocenské dávky v období nezaměstnanosti nevzniká. Zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, předpokládá zaměstnání jako jednu z podmínek vzniku nároku na nemocenské dávky. Nárok na nemocenskou by Vám nevznikl, ani kdyby  jste byla zaregistrována na Úřadu práce. 

Ale ze znění Vašeho dotazu jasně nevyplívá, jaký konkrétním způsobem byl s Vámi ukončen pracovní poměr. Píšete, že Vám byla dána výpověď, tak pokud tomu tak bylo, tak Vám musela začít běžet zákonná výpovědní lhůta, která skrz Vaši dočasnou pracovní neschopnost v okamžik, kdy jste byla u Vašeho obvodního lékaře ještě nemohla skončit. Byla by jste účastna nemocenského pojištění i nyní a pokud jste ještě nevyčerpala dobu po kterou Vám může být vyplácena nemocenská (maximálně 180 dní resp. lze ji prodloužit na 380 dní) náležela by Vám nemocenská i teď.

K přiznání nemocenské může dojít i po ukončení pracovního poměru, to ale za podmínky, že ke vzniku pracovní neschopnosti dojde ještě v ochranné lhůtě. Ta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění,  takže pokud byste již měla ukončený pracovní poměr (výpovědní lhůta již byla vyčerpána, nebo jste se zaměstnavatelem ukončila pracovní poměr dohodou, nebo došlo k okamžitému ukončení pracovního poměru) neměla byste již nárok na nemocenskou.

Dočasná pracovní neschopnost znamená,  že jste dočasně neschopná vykonávat práci. Dočasná pracovní neschopnost není Vázaná na Vaší registraci u Úřadu práce. A pokud by jste již byla registrovaná u ÚP, tak by pro Vás znamenala pouze, že nemusíte docházet na povinné schůzky k vyhledávání práce.

Bohužel nejsou Vaše informace dostatečně komplexní a přesné, abychom mohli Váš dotaz podrobněji zodpovědět. Podrobné informace Vám poskytnou na infolince České správy sociálního zabezpečení (tel. číslo: 840 406 040).

Vaše Férová nemocnice

21.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS