Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočasná PN po 180 dnech DPN

Dobrý den.
Jsem v DPN od 7/2011 pro Dg F331.DPN bude s největší pravděpodobností trvat i v lednu 2012.Budu v péči praktického lékaře, psychiatra a psychologa.Můj zdravotní stav je mírně zlepšen, ataky choroby však nastávají nekontrolovaně.Co pro mne v tomto případě znamená lhůta trvání DPN déle než 180 dní a povinnost lékaře ukončit DPN po 180 dnech, i když nebudu vyléčena.Děkuji za odpověď.

Lola

Odpověď:

Dobrý den,

ač ve vašem dotaze mluvíte o 180 dnech, máme za to, že tím myslíte podpůrčí dobu v dočasné pracovní neschopnosti, která činí 380 dní. Po jejím uplynutí máte v podstatě 3 možnosti:

1. Požádat o prodloužení podpůrčí doby. Toto je možné, jsou-li splněny zákonem stanovené podmínky (lze-li očekávat, že se zdravotní stav pacienta zlepší a souhlasí-li s tímto prodloužením lékař). Prodloužit lze podpůrčí dobu nejdéle o 350 dní, s tím, že najednou vám ji může lékař prodloužit pouze o 3 měsíce, což lze samozřejmě opakovat až do výše zmíněných 350 dní.

2. Požádat o invalidní důchod. Požádat o něj můžete kdykoliv, avšak zda vám bude přiznán, a v jaké výši, o tom již rozhoduje čistě jen posudková komise správy sociálního zabezpečení. I s tímto invalidním důchodem můžete dále pracovat, avšak v omezené míře, než doposud (v opačném případě vám bude odňat).

3. Navrátit se do zaměstnání. Pokud si nezvolíte ani jednu z výše uvedených možností, nebo vám ani jedna z nich "nevyjde", nezbývá vám bohužel nic jiného, než se vrátit do zaměstnání, popřípadě najít si jinou práci, méně náročnou vzhledem k vaší nemoci či omezení. Samozřejmě je v této možnosti také varianta, že dále nebudete dělat nic, to záleží jen na vás.

Vzhledem k nedostatku detailů ohledně vašeho zdravotního stavu, kterých moc neuvádíte, vám nemůžeme říci, která z možností je pro vás nejvhodnější či nejpravděpodobnější. Možnost volby mezi nimi můžete (dokonce by to bylo žádoucí) projednat s vaším ošetřujícím lékařem.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS