Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dávky v těhotenství a rozvázání pracovního poměru

Dobrý den, k 1. 6. jsme podepsali dohodu o rozvázání prac. poměru, bude nám vyplaceno odstupné. Nyní jsem zjistila, že jsem cca 5 týdnů těhotná. Ráda bych se zeptala na své možnosti. Resp. pokud ještě do 31. 5. 11 nastoupím na rizikové těhotenství, bude mi současný zaměstnavatel/OSSZ vyplácet neschopenku dle příjmů u tohoto současného zaměstnavatele? Popř. do jaké maximální doby po 1. 6. bych měla nastoupit na neschopenku, aby mi ji ještě platit současný/poté již bývalý zaměstnavatel? Jak to bude s vyplácením mateřské? Někde jsem se dočetla o jakési ochranné lhůtě 180 dnů od ukončení pojištění (1. 6.), do této lhůty se však nevejdu (tzn. do 180 dnů od 1. 6. na mateřskou nenastoupím).

P777

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jste ještě pořád v pracovním poměru, pak nárok na nemocenskou máte. Zároveň i v případě, že byste se do pracovní neschopnosti dostala po skončení pracovního poměru, avšak ještě během ochranné lhůty – 7 kalendářních dnů od ukončení zaměstnání, tak budete mít nárok na nemocenskou. Prvních 21 dní nemoci budete dostávat náhradu mzdy od zaměstnavatele a až od 22. dne vám bude náležet  nemocenské, jenž vyplácí Okresní správa sociálního zabezpečení. Náhrada mzdy (kterou vyplácí zaměstnavatel) však nepřísluší za první 3 dny pracovní neschopnosti a taktéž nepřísluší za období po skončení pracovního poměru.

Tudíž pokud se dostanete do pracovní neschopnosti během ochranné lhůty (7 dnů po ukončení zaměstnání) zaměstnavatel vám nebude vyplácet náhradu mzdy vůbec a nárok na nemocenskou budete mít až od 22. dne nemoci. Pokud se dostanete do pracovní neschopnosti ještě během trvání pracovního poměru, nárok na náhradu mzdy budete mít od 4. dne pracovní neschopnosti, do skončení pracovního poměru (tedy do 31. 5.). Nemocenské vám bude vypláceno od 22. dne nemoci.

Pro podrobnější informace se můžete obrátit na call centrum nemocenského pojištění České správy sociálního zabezpečení, které vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o dávkách nemocenského pojištění.

Ochranná lhůta pro vyplácení peněžité podpory v mateřství je opravdu 180 dnů. Pokud se do této doby nevejdete, tak vám, bohužel, peněžitá podpora  v  mateřství vyplácena nebude.

Mnoho informací o dávkách ale i dalších právech v těhotenství naleznete také na stránkách www.aperio.cz.

Vaše Férová nemocnice

18.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS