Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dávky pro matku v invalidním důchodu

Dobrý den, jsem již 4 roky v plném invalidním důchodu, měla jsem nádorové onemocnění. S manželem nám bylo doporučeno pořídit si miminko, což se nám povedlo. Jen teď nevím, zda budu mít nárok na nějakou pomoc v mateřství a kde o ni žádat. V jaké výši a jak to dnes vůbec chodí z délkou mateřské dovolené. Mám již 6letou dceru a nemám o ničem ani ponětí. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

co se týče těhotných a matek, je třeba rozlišovat 2 dávky. První je peněžitá pomoc v mateřství, která je těhotné poskytována nejdříve od počátku 8. týdne před očekávaným dnem porodu a trvá nejdéle 28 týdnů (37 týdnů v případě, že byste porodila zároveň 2 a více dětí).

Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou nemocenského pojištění, proto mají na tuto dávku nárok pouze zaměstnanci nebo osoby samostatně výdělečně činné platící si nemocenské pojištění. Vy na tuto dávku tedy nárok nemáte.

Pokud je ale Váš manžel zaměstnán a byl tak účasten na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství, mohl by tuto dávku pobírat on. Ale jen pokud by zůstal s dítětem doma. K tomu je nutné uzavřít dohodu s podpisem matky, který musí být úředně ověřen, nebo ověřen orgánem nemocenského pojištění. V této dohodě musí být uveden den, od kterého bude pojištěnec o dítě pečovat a den porodu. Takto lze peněžitou pomoc v mateřství poskytovat nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu a nejdéle po dobu 22 týdnů (31 týdnů při porodu více dětí). Společně s dohodou je třeba předložit ještě tiskopis

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče, který je k dispozici na každé okresní správě sociálního zabezpečení nebo ke stažení zde. 

Pro více informací můžete kontaktovat call centrum nemocenského pojištění na čísle 840 406 040 nebo příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, na kterou naleznete kontakt zde.

Druhou dávkou je poté rodičovský příspěvek. Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. V tomto případě jde o dávku státní sociální podpory, není tedy nutná účast na jakémkoli pojištění. Jedinou podmínkou je občanství České republiky.

Rodičovský příspěvek je poskytován po skončení poskytování peněžité pomoci v mateřství, nebo v případě, že Vám nenáležela, hned od narození dítěte.

Rodičovský příspěvek může být poskytován:
•    po dobu dvou let ve výši 11 400 Kč měsíčně – o tuto formu čerpání může požádat pouze rodič, který má nárok na peněžitou pomoc v mateřství ve výši alespoň 380 Kč za kalendářní den
•    po dobu 3 let ve výši 7 600 Kč – o tuto formu může požádat rodič, který má nárok na peněžitou pomoc v mateřství
•    po dobu 4 let ve výši 7 600 Kč měsíčně do 21 měsíců věku dítěte a poté ve výši 3 800 Kč – na tuto formu má nárok i rodič, který nesplňuje podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství.

Vy tedy budete muset zvolit 4letou variantu pobírání rodičovského příspěvku. Pokud by se náhodou rozhodl zůstat na rodičovské dovolené Váš manžel, mohly by připadat v úvahu i ostatní varianty čerpání.
Aby Vám byl rodičovský příspěvek poskytován, je nutno podat žádost o rodičovský příspěvek na předepsaném formuláři na příslušný úřad práce.

Více informací o rodičovské dovolené se dozvíte například zde.

S dalšími otázkami se zkuste obracet na Aperio.cz

Vaše Férová nemocnice

5.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS