Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Datum uznání ID

Dobrý den,
mám následující dotaz - posudek o špatném zdravotním stavu sepsaný lékařem je ve stejný den jako podání žádosti o ID. Doba od podání žádosti do rozhodnutí pos. komise bývá několik měsíců. V případě uznání ID je datem den žádosti včetně doložení posudku špatného zdrav. stavu nebo až datum rozhodnutí posudkové komise?
Lze se bránit v případě, že lékař uzná ID od data PK, i když byl špatný zdrav. stav prokazatelně dříve? Děkuji.

tanienka

Odpověď:

Dobrý den,

jak napovídá zákon o důchodovém pojištění: "Nárok na výplatu důchodu vzniká splněním podmínek stanovených tímto zákonem pro vznik nároku na důchod a na jeho výplatu a podáním žádosti o přiznání nebo vyplácení důchodu." V praxi toto znamená, že v případě kladného rozhodnutí posudkové komise vám vzniká nárok na vyplácení invalidního důchodu zpětně k datu, kdy byla žádost podána, a to ze zákona.

Není pravděpodobné, že by došlo k omylu. Pokud by se tak stalo, a ve vašem posudku by bylo uvedeno nesprávné datum vzniku, můžete se proti tomu bránit v námitkovém řízení. Toto je primárně určeno pro případy kdy se námitkou poškozený brání proti rozhodnutí celkově zamítavému rozhodnutí posudkové komise, avšak jsme toho názoru, že touto námitkou lze napadnout i přímo tu část rozhodnutí, která se týká pouze data přiznání ID.

Bližší informace k tomu, jak má taková námitka vypadat a jak se má podat naleznete zde ve dříve zodpovězeném dotaze či zde na stránkách ČSSZ.

Vaše Férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS