Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Další postup v případě neodsouhlasení vyplácení nemocenských dávek po uplynutí podpůrčí doby 380 dní

Dobrý den,
27. 8. 2012 mi končí 380 dní podpůrčí doby. Jsem po komplikované ortopedické operaci a na rok 2013 se plánuje ještě operace druhé nohy, která by ale měla být standartní. Je tedy naděje, že bych se do 350 dní mohla vrátit do zaměstnání, což bych velmi ráda. Pokud komise odsouhlasí mou žádost, je mi další postup jasný. Co se ale dělá a jak se dál postupuje, pokud mi vyplácení dávek neprodlouží? Znamená to, že mne považují za zdravou a mám nastoupit do zaměstnání? Mohu v případě zamítnutí prodloužení dávek žádat o invalidní důchod? Pokud ano, musím se v době mezi oběma typy žádostí vrátit do zaměstnání? Pokud ne, jakým způsobem hradím sociální a zdravotní pojištění? Co když dojde k časové prodlevě? Žádost jsem totiž podala 15. 6. 2012 v okrese Litoměřice, kde pracuji a mám lékaře a podklady k vyšetření jsem dostala až 13. 7. 2012 z okresu Kladno, kde bydlím, tedy měsíc trvalo jen přeposlání žádosti z jedné instituce na druhou. Proč byly mé materiály přeposílány do okresu bydliště, když nemocenské dávky byly vypláceny v Litoměřicích? Moc děkuji předem za pomoc při orientaci v problému, který je pro mne složitý a nepřehledný.

xxx

Odpověď:

Dobrý den,

po vyčerpání podpůrčí doby může okresní správa souciálního zabezpeční na Vaši žádost prodloužit poskytování nemocenské. Prodloužená podpůrčí doba nemůže být delší než 2 roky, tzn. podpůrčí doba Vám může být prodloužena o dalších 350 dnů. Pokud by nebylo poskytování nemocenské prodlouženo, můžete si požádat o invalidní důchod. Všechny žádosti o důchod sepisují okresní správy sociálního zabezpečení. Kontaktní informace o jednotlivých správách sociálního zabezpečení naleznete zde.

Pokud by Vám byl přiznán invalidní důchod, stát za Vás bude platit pouze zdravotní, nikoli sociální pojištění. Aby za Vás sociální pojištění bylo hrazeno, musela byste si vydělat alespoň 2.000 Kč měsíčně. Pokud Vám zdravotní stav přivýdělek neumožňuje, je dobré být alespoň v evidenci úřadu práce nebo si platit dobrovolné důchodové pojištění. Zdravotní pojištění je placeno od doby přiznání důchodu až do doby, kdy je důchod odejmut (například pokud byste začala znovu pracovat).

V případě, že Vám nebude neschopnost prodloužena, měla byste se do zaměstnání vrátit. Další možností je podat výpověď a nechat se zaevidovat na Úřadu práce, pak by za Vás zdravotní i sociální pojištění platil stát.

Co se týče Vašeho dotazu ohledně místa podání žádosti o prodloužení podpůrčí doby, záleží na několika následujících kritériích. Místní příslušnost okresní správy sociálního zabezpečení se řídí místem pobytu dočasně neschopného pojištěnce. Místní příslušnost pro řízení ve věci žádosti o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby se však řídí u zaměstnance sídlem zaměstnavatele. Pokud dojde k nějakému pochybení v tomto směru, věc si mezi sebou příslušné orgány postoupí. Z určení místní příslušnosti však pro Vás neplynou žádné významné důsledky.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

 

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS