Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Co dělat, když mi chtějí ukončit pracovní neschopnost?

Dobrý den. Jsem v PN od 31. 7. 2010. Jsem po operaci zborcené klenby, které předcházelo "KUŘI OKO" na plosce pod prsty levé nohy. Po několikerém vyřezávání mi byla doporučena právě operace klenby. Zborcená klenba byla příčinou toho, že se mi opakovaně KUŘI OKO vracelo. Operována jsem byla v listopadu, od poloviny března mi byla povolena plná zátěž nohy a KUŘI OKO je zpět a bolí více než kdykoliv před tím. Ale proto, že jsem už dlouho na neschopence, mi lékař doporučil ukončení neschopnosti. Já ale nesouhlasím proto mě posílá k posudkové lékařce. Na kuří oko mi inv. důchod nedá, ale v práci stojím a pokud mě pošle do práce za jak dlouho mohu nastoupit novou nemocenskou, aby mi byly opět vypláceny dávky.

 

Lyva

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu nám není zřejmé, o jakého posudkového lékaře se jedná. Posuzování dočasné pracovní neschopnosti provádí zpravidla ošetřující lékař (obvodní lékař) s tím, že ale posudkový lékař okresní správy sociálního zabezpečení může kontrolovat správnost rozhodnutí ošetřujícího lékaře. Není to však vždy nezbytně nutné. Činí tak obvykle, když má pochybnosti o potřebnosti dočasné pracovní neschopnosti vypsané ošetřujícím lékařem. Ošetřující lékař by vás však k němu neměl posílat z vlastní iniciativy.

Pokud vaši pracovní neschopnost ukončí posudkový lékař, tedy orgán nemocenského pojištění, pak máte právo podat proti tomuto rozhodnutí orgánu odvolání. Odvolání musí obsahovat určité náležitosti: vaše jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu vám bude dále doručováno), označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal (ve vašem případě se jedná o okresní správu sociálního zabezpečení). Důležitou náležitostí je číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno, s příslušným datem vydání rozhodnutí. Nakonec také musíte uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí, tedy v ukončení pracovní neschopnosti. Odvolání je potřebné podat do 15 dnů od doby, kdy vám bude doručeno rozhodnutí o ukončení pracovní neschopnosti.

O odvolání proti rozhodnutí okresní správy sociálního zabezpečení a Městské správy sociálního zabezpečení Brno rozhoduje příslušné pracoviště České správy sociálního zabezpečení a o odvolání proti rozhodnutí Pražské správy sociálního zabezpečení rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení - ústředí. V případě, že s rozhodnutím o odvolání nebudete spokojená, můžete zvážit podání správní žaloby.

Jak postupovat v případě, že vaši pracovní neschopnost ukončí ošetřující lékař, naleznete v odpovědi na obdobný dotaz zde.

Posudkový lékař správy sociálního zabezpečení, který hodnotí, zda má dojít k ukončení vaší pracovní neschopnosti, však nemůže rozhodnout o přiznání invalidního důchodu, o kterém píšete ve svém dotazu. Pokud jste tedy posudkovým lékařem mysleli lékaře, kteří hodnotí váš nárok na přiznání invalidního důchodu (k tomuto lékaři vás taky nemůže ošetřující lékař poslat, ale musíte si o invalidní důchod zažádat), pak v případě, že vám důchod nebude přiznán, musíte postupovat podle odpovědi na obdobný dotaz, kterou naleznete zde.

Nárok na novou plnou podpůrčí dobu (380 dní) Vám vznikne po odpracování 190 kalendářních dnů. V případě, že byste nastoupila na pracovní neschopnost dříve, než po uplynutí 190 dnů, tak se Vám bude do nové doby pobírání nemocenské, na kterou máte nárok (nových 380 dnů), započítávat i doba předchozích pracovních neschopností z posledních 380 dnů. Tudíž např. když po devíti měsících pracovní neschopnosti nastoupíte do práce a následně se opět dostanete do pracovní neschopnosti, od plné podpůrčí doby (380 dnů) se Vám odečte právě oněch devět měsíců a nemocenské budete moci pobírat maximálně po dobu přibližně tří měsíců.

Vaše Férová nemocnice

6.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS