Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Bodové ohodnocení - snížení pojišťovnou, třináctý plat a pracovní úraz

Dobrý den,
loni se mi stal pracovní úraz se kterým jsem marodil 6 měsíců. Za úraz jsem měl 100% a má doktorka mi napsala (dle jistých tabulek) 220 bodů. Pojišťovna mi však dle jejich revizního lékaře, kterého jsem nikdy ani neviděl, přiznala jen bodů 100. Můžu se proti tomuto rozhodnutí nějak bránit, nebo mají na to vůbec právo?
Druhá otazka: Jak už jsem psal, za toto zranění mi byla pojišťovnou vyplacena náhrada ušlé mzdy do výše 100%. Nyní v podniku bereme 13tý plat, který mi bude díky nemoci (pracovní úraz) procentuelně krácen. Mám nárok na dorovnání tohoto platu jako ztraty na výdělku?
Za odpověď předem děkuji.

Jack

Odpověď:

Dobrý den,

doufáme, že Vám naše odpověď pomůže. Naše poradna se ale zabývá především medicínským právem, Váš dotaz je však z velké části spíše pracovněprávní. Přesto se Vám pokusíme odpovědět.

Co se týče rozporu v ohodnocení bolestného pojišťovnou, v souladu s vyhláškou č. 440/2001 Sb. o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění Vám doporučujeme nechat si vypracovat vlastní znalecký posudek (lékařský posudek) znalcem z oboru zdravotnictví a ten zaslat na příslušnou pojišťovnu. Váš zaměstnavatel je pojištěn buď u České pojišťovny a. s., pokud s ní měl sjednáno pojištění odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání k 31. 12. 1992, nebo u Kooperativy pojišťovny, a. s., Vienna Insurance Group. Pokud bude i poté rozpor přetrvávat, nezbývá Vám, než se obrátit na soudTo by ovšem mělo být až krajní řešení a je potřeba zvážit závažnost finanční újmy.

Co se týče druhé otázky, třináctý plat se považuje za určitou formu benefitu, který zaměstnavatel svým zaměstnancům poskytuje. Domníváme se však, že když Vám byla vyplacena náhrada mzdy ve výši 100%, měl byste mít z obecného hlediska nárok i na plný třináctý plat. Podmínky třináctého platu upravuje v soukromé sféře vnitřní předpis zaměstnavatele nebo kolektivní smlouva. Ve státní správě je to pak upraveno vyhláškou ministerstva financí. Pokud tedy nejste státní zaměstnanec, je potřeba ještě nahlédnout do vnitřního předpisu zaměstnavatele nebo do kolektivní smlouvy, kde může být třináctý plat upraven specificky. Na základě posouzení těchto dokumentů by se pak dalo dospět k závěru, zda Vám třináctý plat náleží či nikoli. Někdy se také může stát, že jsou tyto dokumenty v určité úpravě i v rozporu se zákony, proto by bylo lepší, pokud budete mít nějaké pochyby, nechat si jejich znění posoudit od advokáta, který se zabývá pracovním právem.

Vaše Férová nemocnice

22.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS