Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porod doma

Dobrý den,

žiji dlouhodobě v zahraničí, Austrálii, kde jsem porodila dvě děti. Druhý porod proběhl plánovaně doma a bylo to úžasné. Momentálně jsem těhotná a přemýšlíme s manželem, že bychom se přestěhovali do ČR (to jsme začali přemýšlet, než jsem otěhotněla, jsem pouze 5 týdnů), tak teď zjisťuji, zda mi bude umožněno rodit v ČR také doma, a ráda bych věděla, zda už se ví něco vice o otevřené kauze domácích porodů, kterou řeší velký senát Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Budu si moci v ČR  vzit k domacimu porodu PA? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

na rozhodnutí velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva stále čekáme. Až dojde k vynesení rozsudku, budeme o něm informovat prostřednictvím našich webů, facebooku Ligy lidských práv nebo prostřednictvím porodnického newsletteru, k jehož odběru se můžete přihlásit.

Před několika lety jsme zpracovali návod pro ženy, které chtějí sehnat porodní asistentku k porodu doma. Ten ovšem není aktualizovaný. Zatím se ukazuje, že žaloby žen k zajištění péče jsou na úrovni České republiky neúčinné, v současné době běží několik žalob, které Liga lidských práv zastupuje.

Je potřeba zmínit, že poskytování péče u domácího porodu není žádným právním předpisem zakázáno. Naopak zákon o zdravotních službách výslovně počítá s možností domácí péče, v rámci které lze poskytovat i péči porodní asistentky. Neexistuje tudíž zákonný zákaz péče u domácího porodu, existuje pouze represivní interpretace správních orgánů a Ministerstva zdravotnictví, které zastávají ideologii, že péče u domácího porodu je "non lege artis". Na základě této interpretace státní orgány odrazují porodní asistentky od poskytování péče hrozbami pokut a většině z nich omezují jejich oprávnění k poskytování péče tak, že nemohou vést porody.

Nicméně soud v jednom z případů dospěl k závěru (rozsudek Městského soudu v Praze ze dne 14. 4. 2016 sp. zn. 20 Co 39/2016), že pokud má porodní asistentka za to, že ji právní předpisy opravňují k vedení porodu ve vlastním sociálním prostředí matky, tak jí kromě strachu z postihu nic nebrání takovou službu poskytnout. Soud se ovšem odmítl vyjádřit k otázce, zda je oprávněna tuto péči poskytovat s tím, že to by bylo posouzeno až v případě správního a soudního řízení o případné pokutě za neoprávněně poskytovanou péči.

V současné době tedy jde spíše o to, zda má porodní asistentka odvahu péči poskytovat a vystavit se riziku sankce. Je tedy nutné oslovit porodní asistentky z regionu a domluvit se přímo s nimi. Porodní asistentky je možné vyhledat například prostřednictvím Mapy porodních asistentek na webu Unie porodních asistentek nebo je možné oslovit místně příslušný krajský úřad s žádostí o seznam registrovaných porodních asistentek.

Také se můžete připojit k hromadnému oslovení zdravotních pojišťoven a vyjádřit tak jako pojištěnka svoji poptávku po službách porodní asistentky. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

25.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS