Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jsou registrace u pediatra a preventivní dětské prohlídky povinné?

Chtěla bych se zeptat, zda jsou stále nepovinné registrace u pediatra i preventivní prohlídky dětí tak jak to píšete zde

Velmi Vám děkuji za Vaši úžasnou pomoc lidem a přeji Vám jen to nejlepší.

Eliška

Odpověď:

Dobrý den,

návrh úpravy v článku, na který odkazujete, nebyl schválen. Stále platí a i v případě schválení právě schvalovaných zdravotnických zákonů bude platit stejná úprava v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, o kterém blíže pojednáváme zde.

Registrace dítěte u pediatra není ze zákona povinná, ale preventivní prohlídky v jistém slova smyslu ano.

Je ovšem třeba mít na paměti, že úplná absence lékařské péče by mohla být orgánem sociálně-právní ochrany dětí chápána jako zanedbávání péče o dítě, protože některé zdravotní vady a nutnost včasné léčby může odhalit jen odborník při preventivní péči. Proto je třeba silně doporučit, aby rodiče dítěti zvolili registrujícího pediatra a chodili s ním na pravidelné prohlídky. Pokud rodiče nejsou spokojeni s přístupem jednoho lékaře, mohou jej změnit a zvolit dítěti lékaře jiného. Mohou též chodit na jednorázové prohlídky k lékaři i bez registrace. Pokud rodiče volí péči alternativních lékařů, měli by si o tom vést záznamy, aby opět mohli v případě šetření sociálky doložit, že o zdravotní stav dítěte pečují a nejde tedy o zanedbávání péče.

Co se týče preventivních prohlídek, tak ty jsou ze zákona "povinné" jak pro děti, tak i pro dospělé. Ne ovšem v tom smyslu, že by bylo možné je násilím vynucovat, ale v tom smyslu, že existuje oprávnění zdravotní pojišťovny uložit pokutu až do výše 500 Kč tomu, kdo se i přes opakovanou výzvu na prohlídku nedostaví. Pojišťovna má ze zákona možnost uložit tuto sankci, nikoliv povinnost. Není nám však znám ani jeden případ jejího uložení. Navíc by taková pokuta mohla být chápána jako porušení práva na informovaný souhlas v rozporu s Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, a tedy jako protiústavní.

Děkujeme za Vaši důvěru a ocenění naší práce

Vaše Férová nemocnice

3.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS