Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

5.11.2010Konec plošného očkování TBC v Česku

Od 1. listopadu 2010 skončila dlouholetá praxe očkování novorozenců proti TBC v porodnicích. Změna vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem zrušila toto plošné rutinní očkování a nahrazuje je výběrovým očkováním dětí z rizikového prostředí. Ministerstvo zdravotnictví tak vyslyšelo dlouhodobé výzvy odborných společností, které upozorňovaly na nízkou efektivitu vakcíny a vysoký výskyt závažných nežádoucích účinků.

Očkování proti tuberkulóze bylo dosud zařazeno mezi tzv. povinná očkování. To znamenalo, že za nepodrobení dítěte vakcinaci hrozilo dříve rodičům přestupkové řízení a pokuta. I když toto trestání letos odmítl Nejvyšší správní soud s vysvětlením, že povinnost nechat se očkovat proti každé konkrétní nemoci musí být v zákoně a ne v pouhé vyhlášce, zůstávala sankce v podobě zákazu přístupu dítěte do mateřské školy. Odteď očkování dítěte proti tuberkulóze už není podmínkou pro přijetí dítěte do školky, ani na tábory a jiné zotavovací akce pro děti.

Nadále se podle nové vyhlášky toto očkování bude týkat jen dětí, v jejichž rodině se objevila aktivní tuberkulóza nebo které byly v kontaktu s nemocným. Očkovány mají být také děti, které delší dobu pobývaly ve státě s vyšším výskytem tuberkulózy nebo jejichž příbuzní v takové zemi pobývali. Tyto údaje budou lékaři zjišťovat na základě dotazníku, který vyplní rodiče dítěte.

Jako plošné zůstává i nadále zachováno očkování proti záškrtu, tetanu, černému kašli, hemofilu B, žloutence typu B a dětské obrně, ale kvůli vyřazení tuberkulózy z očkovacího kalendáře se očkování proti zmíněným šesti nemocem takzvanou "hexavakcínou" přesouvá z třináctého už na devátý týden po narození dítěte. V nezměněném schématu se bude dále plošně očkovat proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím.

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS