Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta zdravotní dokumentace a závodní lékař

Dobrý den, přešel sem k jinému obvodnímu lékaři a ten si vyžádal mou zdravotnickou dokumentaci od mé původní doktorky. Ta jim zdravotnickou dokumentaci odeslala, ovšem k novému lékaři se dokumentace již nedostala. Má původní lékařka tvrdí, že dokumentaci odeslala. V pojištovně mi potvrdili, že i když už u ní nejsem vedený, tak by měla dokumentaci archivovat po dobu 10 let. Má původní lékařka však tvrdí, že zdravotnickou dokumentaci z počítače již smazala. Moje partnerka je u ní také vedená a jí lékařka tvrdí, že tam má dokumentace je. Nejhorší je, že potřebuji dokumentaci k firemnímu lékaři, kam mám nastoupit do zaměstnání. Nemám jim však co dodat, když mi nikdo neudělá výpis ze zdravotnické dokumentace. Můžete mi prosím poradit co dělat v tomto případě? Děkuji

michaldc

Odpověď:

Dobrý den,

jak správně uvádíte v úvodu Vašeho dotazu, tak lékař, ke kterému nově přecházíte, si musí od původního lékaře vyžádat zaslání zdravotnické dokumentace. Toto se děje především z toho důvodu, aby nový lékař mohl plynule navázat na poskytování zdravotních služeb.

Co se týče zasílání vyžádané zdravotnické dokumentace, tak původní lékař by neměl posílat originály dokumentů, které tvoří zdravotnickou dokumentaci. Má totiž povinnost uchovávat tyto dokumenty po dobu 10 let od ukončení poskytování zdravotní péče pacientovi. Z toho důvodu se zasílají kopie či tzv. výpis ze zdravotní dokumentace, aby se předešlo ztrátě těchto dokumentů, které obsahují citlivé osobní údaje pacienta. Pokud Vám Vaše původní lékařka tvrdí, že dokumenty zaslala a následně je z počítače smazala dříve než uplynulo oněch 10 let, můžete si na její postup stěžovat. Je totiž její zákonnou povinností vést řádně zdravotnickou dokumentaci o pacientovi. Lékař, který tuto svou povinnost nedodrží může být vyšetřován příslušným správním orgánem (krajský úřad v jehož správním obvodu se nachází dané zdravotnické zařízení), který mu udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Dále se můžete obrátit se stížností na Českou lékařskou komoru, která dohlíží na to, aby výkon lékařského povolání probíhal v souladu se zákonem.

Zde naleznete informace o tom, jak podat stížnost k České lékařské komoře. 

K problému se závodním (firemním) lékařem, který po Vás vyžaduje zdravotní dokumentaci lze dodat, že tento lékař má ze zákona právo požadovat po Vašem ošetřujícím lékaři potřebné informace. Jinými slovy, Vy nemusíte předání těchto informací zajišťovat, ale závodní lékař si je může sám vyžádat přímo od Vašeho praktického lékaře.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

6.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS