Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna zdravotnického zařízení

Dobrý den, mám dotaz ohledně převozu maminky do jiného zdravotnického zařízení. Moje mamka trpí vážným onemocněním a to rakovinou plic, s následnou rakovinou a metastázi kostí. Zhruba před dvěma měsíci měla za sebou úspěšně absolvované tři chemoterapie s výsledkem o polovic zmenšení nádoru na plicích, ale po poslední chemoterapii se zdrav. stav hodně zhoršil. Celková motorika těla, necitlivost pravé ruky a nohy, obvodní lékař dospěl k tomu, že je to při této nemoci normální. Cca za dva dny jsem musel volat rychlou zdr. službu. Propadlá pusa, celá motorika pravé strany velmi špatná. V nemocnici kam jí převezli, jí až po deseti dnech řekli, že měla mozkovou příhodu. Po x dnech přeložení na následnou péči, od přeložení z interny na násl. péči začala pravá strana těla nereagovat, celkový zdravotní stav se zhoršil natolik, že nyní je mamka jen ležící, absolutně neschopná pohybu, má plenky, dostala kašovitou stravu a celkový zdr. stav je nevyhovující. Chtěl bych jí převézt do jiné nemocnice a chtěl bych si vyžádat celkovou zdravotní dokumentaci od začátku pobytu v nemocnici, kam se prosím obrátit ???

Odpověď:

Dobrý den,

právo pojištěnce na volbu lékaře upravuje zákon o veřejném zdravotním pojištění. Zákon dává pojištěncům právo změnit lékaře pouze jednou za 3 měsíce.

Zvolený lékař může odmítnout přijetí pojištěnce do své péče pouze tehdy, jestliže by jeho přijetím bylo překročeno únosné pracovní zatížení lékaře tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči o tohoto nebo o ostatní pojištěnce, které má ve své péči. Obraťte se tudíž na lékaře, zdravotnické zařízení, které byste si rádi zvolili.

Zákon říká, že v případě změny ošetřujícího lékaře je dosavadní lékař povinen předat nově zvolenému lékaři všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování zdravotní péče. Aby to lékař mohl provést, můžete svému stávajícímu lékaři předat kontakt na nového lékaře, nebo novému lékaři kontakt na „starého“, aby si od něj dokumentaci vyžádal. Zákon nestanoví lékaři žádnou lhůtu k tomu, aby informace předal, ale v zájmu zajištění péče by tak měl učinit co nejdříve.

V zákoně se však nehovoří o tom, že je dosavadní lékař povinen vydat přímo dokumentaci, ale pouze potřebné informace. To znamená, že pokud lékař místo vydání dokumentace sepíše pro nového lékaře pouze zprávu, je to v souladu se zákonem. Taková písemná zpráva by však měla být dostačující a podrobná do té míry, aby byla zajištěna bezproblémová návaznost péče.

Pokud by se záležitost přetahovala nebo byste chtěli kompletní záznamy, můžete uplatnit své právo přístupu k dokumentaci a požádat o kopii nebo o nahlédnutí – více na stránkách Férové nemocnice.

Vaše Férová nemocnice

17.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS