Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní dokumentace a změna lékaře

Dobrý den, můj stávající odborný lékař přešel z jedné organizace s.r.o. do jiné a moje dokumentace zůstala v té původní. Jak je možné, že můj lékař, který mě léčí nemůže pokračovat ve své dokumentaci a já nesouhlasím s tím, aby moje zdravotní záznamy se někde válely, já nevěděla kde a přijde mi nesmyslné, aby nemohly být předány lékaři, který je sám stanovoval. Prosím o odpověď. Děkuji

vALI

Odpověď:

Dobrý den, 

původní zdravotnické zařízení skutečně nemá povinnost zdravotní dokumentaci vydat, na předání originálu není právní nárok. Neboť by ve své podstatě odporoval zákonné povinnosti, kterou zákon zdravotnickým zařízením ukládá. 

Toto zařízení má povinnost uchovávat zdravotní dokumentaci po dobu minimálně 5 let, právní úprava zde (mnohdy i déle, dle typu úkonů), což je v jeho zájmu s ohledem na možnou kontrolu pojištovnou nebo žalobu ze strany pacienta (pokud by se pacient po přestupu k novému lékaři domníval, že původní lékař pochybil, tím i zdravotnické zařízení, které je též možno žalovat, neměly by tyto subjekty dokumenty potřebné k jejich obraně).

Na druhou stranu to nijak nebrání novému lékaři, ve Vašem případě stávajícímu fyzicky, v léčbě, neboť původní zdravotnické zařízení má povinnost předat informace novému poskytovateli zdravotních služeb. Toto však může učinit pomocí výpisu ze zdravotní dokumetace. 

Bohužel tedy nelze vydání dokumtace právně vymáhat.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

20.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS