Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní dokumentace po zemřelém a zaplacení pojistného plnění

Dobrý den, chtěla jsem se optat. Můj táta si zlomil žebra. Žebro mu plíci propíchlo. Poslali ho domu z chirurgie z polikliniky. Asi to nevěděli. Po 3 dnech jsme ho donutily na kontrolu. Následně byl hospitalizován na JIP. Myslíme si, že tam byla zanedbaná léčba z kraje na JIP. Byl tam 2 dny mamka s ním mluvila vypadal v pořádku lépe než předtím a po 2 hodinách, ji volali že ho vezou na ARO jen pro to, že se mu tam bude lépe dýchat - mají lepší stroje. Ale odpoledne byl už v umělém hlubokém spánku a pak to šlo vše už rychle - horšil se jeho zdravotní stav např. mu plíce začali "hnít" měl oboustranný zápal plic... Myslíme si že na JIP se něco stalo a oni na to přišli dlouho. V nemocnici zemřel na oboustrannou embolii plic. Jak jsem psala měl hodně komplikací i s jinými orgány nakonec i sepsi. Podle nás je to následkem úrazu, ale žádný doktor nechce vyplnit pojistky asi mají strach z pojišťovny. Asi pro to, že chodíval na plicní na kontroly kdysi mu tam asi něco našli tak ho hlídali - nemarodil. Jde mi o to - je možné aby to následkem úrazu nebylo? Jinak by teď přeci neumřel, pokud by neměl úraz. V pitevní zprávě se nic o úrazu nepíše prý! Co máme dělat? A nebo pojišťovna neuzná úraz neboť se "léčil" s plícemi? Co pak?

petula

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto osudu vašeho tatínka, přejeme hodně sil v těchto těžkých chvílích. V naší poradně však bohužel nepracuje žádný lékař, a proto nedokážeme zhodnotit, zda zdravotní komplikace vznikly v souvislosti s úrazem.

Doporučovali bychom vám, obrátit se písemně na nemocnici a vyžádat si osobní schůzku s lékařem, po kterém budete požadovat, aby potvrdil, zda úmrtí bylo způsobeno úrazem. Dále uvádíte, že v pitevní zprávě se prý o úrazu nic nepíše. Na základě této formulace předpokládáme, že jste pitevní zprávu ještě nečetli. Jako osoba blízká však máte právo na nahlížení do zdravotnické dokumentace vašeho otce, jejíž součástí je i pitevní zpráva. Postup, jak se k dokumentaci dostat, jsme popsali podrobně v dotazech zde a zde. Výsledek vaší osobní schůzky s lékařem (jenž si můžete podrobně zapsat) spolu se zdravotnickou dokumentací můžete použít v případném pozdějším postupu, pokud by pojišťovna neuznala váš nárok na pojistné plnění a lékaři by popírali pochybení.

Následně bychom vám doporučili obrátit se na pojišťovnu s žádostí o vyplacení pojistného plnění. Pojišťovna zřejmě sama začne prošetřovat, zda k úmrtí došlo následkem úrazu nebo pochybením lékařů. Výsledek jejího šetření může být i pro vás malou indikací toho, co se stalo. Pokud vám pojišťovna odmítne vyplatit pojistné plnění, tak zdravotní dokumentaci vašeho tatínka a tedy i postup léčby můžete konzultovat s nezávislým lékařem, který vám pomůže ozřejmit, co se přesně stalo. Může vám říct, zda zdravotní komplikace vznikly následkem úrazu nebo pochybením lékařů. Pokud bylo úmrtí způsobeno pochybením lékařů a nebylo přímým následkem úrazu, pak odškodnění budete muset požadovat po lékařích. Jak v takovém případě postupovat naleznete v odpovědích na dotazy zdezde a zde.

V případě, že pojišťovna odmítne pojistné plnění vyplatit, jedinou možností bude podat občanskoprávní žalobu o zaplacení pojistného plnění z pojistné události. Pokud se tak rozhodnete učinit, doporučujeme vám vyhledat právníka věnujícímu se pojišťovacímu právu a další postup s ním diskutovat. Takového právníka naleznete na stránkách České advokátní komory (právníky věnující se pojišťovacímu právu naleznete pod číslem 43 v kategorii "Zaměření").

Vaše Férová nemocnice

13.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS