Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Závodni lékař a lékařské tajemství

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jestli závodní lékař musí taky dodržovat lékařské tajemství, a jestli má právo informovat zaměstnavatele o nemoci (epi), i kdyz jsem ho měl jedenkrat za posledni 4 roky. Prace je kancelářská a sedím. Životosprávu dodržuji, ale nechci aby to kdokokiv vědel. Děkuji.

vladimir

Odpověď:

Dobrý den,

nezáleží na tom, jakou práci vykonáváte, či jak jsou její projevy časté. Tak či onak závodní lékař o vaší diagnóze zaměstnavatele informovat nesmí.

Zaprvé závodní lékař je stejně jako ostatní vázán lékařským tajemstvím, a tedy přísným zákazem komukoliv sdělovat skutečnosti, které zjistil při výkonu svého povolání. Není proto rozhodující, o jakého lékaře se jedná, vázáni jsou dokonce i lékaři, jenž zdravotnické povolání ani nevykonávají. Povinností zachovávat lékařské tajemství jsme se ostatně již blíže zabývali například v dotazu dostupném zde.

Zadruhé zaměstnavatel nemá jakékoliv oprávnění např. dotazovat se jakéhokoliv lékaře na váš zdravotní stav, a to ani v případě dočasné pracovní neschopnosti či jiných omezení v práci. Dle zákoníku práce mu v těchto případech náleží pouze právo na sdělení jaký je váš případný omezený pracovní režim, avšak již ne na sdělení důvodů tohoto omezení.

Pokud by snad došlo k prolomení tohoto lékařského tajemství můžete postupovat dle návodu, který jsme rovněž uvedli v dotazu zmíněním výše.

Vaše Férová nemocnice

28.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS