Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpis z dokumentace posudkového lékaře

Dobrý den,

V souvislosti se svým úrazem jsem si vyžádal zdravotní dokumentaci od posudkového lékaře, který můj zdravotní stav posuzoval. Lékař mi sdělil, že dokumentaci odeslal pojišťovně a odmítl mi ji poskytnout s tím, ať si ji vyžádám od pojišťovny. Ovšem s pojišťovnou jsem v soudním sporu. Postupoval lékař správně?  Jak bych mohl svůj zdravotní posudek získat?

 

Děkuji 

Nick

Odpověď:

Dobrý den,

lékař ve Vašem případě nepostupoval správně. Zdravotní dokumentaci ohledně Vašeho zdravotního stavu by si měl uchovávat po dobu 5-ti let u sebe. Praxe je ovšem taková, že formuláře posudkový lékař odevzdá po posouzení pojišťovně a kopii si ve valné většině případů neuchová. Doporučujeme Vám tedy obrátit se na vaši pojišťovnu, aby Vám zdravotní dokumentaci vydala. Jako pacient máte právo nahlížet do zdravotnické dokumentace, popřípadě požádat o pořízení kopie či výpisu ze zdravotnické dokumentace podle § 65 odst. 1 písm. a) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. Pojišťovna je povinna pořídit výpis nebo kopii Vaší zdravotnické dokumentace do 30 dnů od Vaší žádosti podle § 66 odst. 1 písm. a) zákona o zdravotních službách. To, že jste s ní v soudním sporu, by nemělo hrát roli.

Pokud by tento postup nevedl ke kýženému výsledku, doporučujeme Vám i rychlejší variantu a to obrátit se znovu na posudkového lékaře s žádostí o nový posudek a po té vyúčtovat pojišťovně náklady vzniklé v souvislosti s lékařským vyšetřením i posudkem. Na postup posudkového lékaře si samozřejmě můžete stěžovat, vzory stížností naleznete na stránkách Férové nemocnice

Vaše Férová nemocnice

8.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS