Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výmaz ze zdravotnické dokumentace

Dobrý den,

z doby mé nezletilosti (17) mám v kartě od svého obvodního - ne již dětského doktora - záznam "depresivní porucha v reakci na zátěž", což mi působí značné těžkosti a vysvětlování při zdravotní prohlídce do nového zaměstnání. Existuje nějaká možnost jak to v mé dokumentaci neuvádět když jde o údaj z doby mé nezletilosti? Jedná se o 10 let starou diagnozu a ještě značně nepřesnou a onou zátěží byla tragická událost v rodině.

Anna

Odpověď:

Dobrý den,
 
zdravotní dokumentace se musí podle zákona o zdravotních službách vést úplně, pravdivě a čitelně. Pokud Váš zdravotní stav uvedený v dokumentaci souhlasí se skutečností, nebude možné takový záznam z dokumentace odstranit. Možnosti odstranění nebo oprav dokumentace jsou zaměřeny pouze na nepravdivé či technicky špatně zaznamenané skutečnosti.
 
Zdravotnická dokumentace slouží k tomu, aby lékař věděl veškeré informace o pacientovi. Jedině tak může v budoucích případech správně rozhodnout o lékařských zákrocích, které budou nutné. Proto jsou možnosti výmazu z dokumentace velmi omezené, v případě změny takového zápisu se původní nadále zachovává jako nahrazený. Oporu v zákoně můžete nalézt zde.
 
Doporučujeme dohodnout se s Vašim obvodním lékařem na případném vynechání této informace ve výpisu pro závodního lékaře pokud je skutečne neaktuální, měl by tak učinit, protože ve Výpisu mají být pouze informace mající vztah k Vaší práci. Druhou možností je najít si nového lékaře, který Vám bude více vyhovovat. Tuto změnu lékaře můžete udělat každé 3 měsíce.
 
S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice

20.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS