Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

V dokumentaci chybí záznam o operaci

Od malička jsem měl diagnózu raná mozková obrna, vyrůstal jsem v ústavu pro těl. postiženou mládež v Brně a propuštěn jsem byl jako osoba se ZPS. O mé nemoci, operaci nohy, ani o ZPS není v mé dokumentaci žádná zmínka. Jak získám doklady, aby byla dokumentace kompletní? Bude mi 57 let, nikdo asi tak dlouho nic nearchivuje.

pebel

Odpověď:

Dobrý den,

je možné, že je Vaše zdravotnická dokumentace stále archivována v zařízení, kde jste podstoupil zmíněnou operaci, případně také v ústavu, ve kterém jste vyrůstal. Zařízení poskytující ústavní péči má povinnost archivovat zdravotnickou dokumentaci pacienta po dobu 40 let od jeho poslední hospitalizace. Pokud už dané zařízení neexistuje, měla by být dokumentace uchována u jeho zřizovatele. Tím může být Ministerstvo zdravotnictví, případně krajský úřad. Doporučujeme Vám tedy se obrátit na odbor zdravotnictví krajského úřadu a popřípadě též na Ministerstvo zdravotnictví.

Jelikož již však uplynula značná doba, během které navíc došlo ke změně režimu a mnoha reorganizacím, může se stát, že se vaši dokumentaci nalézt nepodaří. V tom případě Vám doporučujeme o prodělaných operacích a nemocech informovat svého ošetřujícího lékaře alespoň ústně. Ošetřující lékař pak tyto informace uvede do vaší zdravotní dokumentace. Další informace o tomto tématu můžete nalézt v již zodpovězených dotazech zde a zde.

Vaše Férová nemocnice

28.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS