Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Špatná překládací zpráva

Dobrý den. V srpnu jsem měl dopravní nehodu s vlastním zraněním (pánve) a byl jsem převezen záchrannou službou do nemocnice. Po čtyřech dnech jsem byl přeložen do jiné nemocnice. Dnes jsem byl za doktorem, ke kterému jsem chodil na kontroly po ukončení hospitalizace, aby mi vyplnil formulář k úrazové pojistce a při tom jsem zjistil zásadní rozpory v dokumetaci. V překládací zprávě z 1. nemocnice bylo, že jsem havaroval pod vlivem alkoholu, což orientační dechová zkouška provedená policií na místě nehody vyloučila. Dále zde nebyla dobře popsaná diagnóza a například zde chyběla zmínka o zašité tržné ráně, takže mi v 2. nemocnici vytáhli stehy až poté, co jsem je na to upozornil. Zpráva působila celkově dojmem, že byla napsaná pro někoho jiného. Můj dotaz zní, zda je šance na úspěch při zažalování nemocnice, jelikož mi tato nesprávná překládací zpráva mohla způsobit zdravotní újmu. Předem děkuji za odpověď.

Vincenzo

Odpověď:

Dobrý den,

Odpovědnost nemocnice je dána, pokud při poskytování zdravotní péče došlo k pochybení (zákrok nebyl proveden v souladu se současnými profesními standardy, nebo nebyl indikován, nebyly pro něj splněny podmínky, příp. nebyl proveden technicky správně) a pacientovi tímto konkrétním pochybením byla způsobena škoda. Pokud jsme správně pochopili váš dotaz, ve vašem případě ke způsobení škody nedošlo. 

Poud však k nějaké škodě došlo, bylo by vhodné nejprve se pokusit  o mimosoudní řešení sporu, a to buď přímo oslovením a vyjednáváním s nemocnicí, nebo za účasti třetí osoby - mediátora - prostředníka, který je nestrannou a nezaujatou osobou, a docílit optimálního řešení problému přijatelného pro obě strany. Na zdravotnické zařízení je potřeba adresovat žádost o mimosoudní vyrovnání, ke kterému je nejlepší připojit přesný popis pochybení lékaře, vyjádření nezávislých lékařů, popř. zvážit i pořízení znaleckého posudku. Co se výše náhrady škody týče, za lékařské pochybení můžete žádat náklady spojené s léčením, ztrátu výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění. 

Pokud nejste spokojen s chováním lékaře nebo jeho přístupem, považujete podávané informace za nekvalitní, můžete si na dané pochybení stěžovat. Více informací o podávání stížností naleznete zde. Žalobu podávat však nedoporučejeme, poněvadž stížnost je dostaečným prostředkem, zvláště pokud vám jednáním nemocnice nebyla způsobena žádná škoda. 

Vaše Férová nemocnice

28.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS