Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převedení zdravotnické dokumentace při změně pracoviště lékaře

Můj odborný lékař byl z jedné polikliniky přestěhován na druhou ve stejném obvodu Prahy.  Na jeho původním pracovišti už žádný jiný odborník jeho profese není. Mohu si z jeho původního pracoviště přenést zdravotní dokumentaci, případně ji nechat přeposlat na jeho nové působiště, která tam zůstala. Mám na to nárok? Lékař je velice dobrý odborník velmi příjemný a všichni si jeho léčbu i přístup k pacientovi chválí, nerada bych hledala nového lékaře a postupovala další a další RTG vyšetření atd.

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotnické zařízení má povinnost vést zdravotnickou dokumentaci. Pro Váš případ je důležité v jaké pozici byl lékař na poliklinice, jestli byl pouze zaměstnancem polikliniky, nebo byl v pozici soukromého lékaře, který si v poliklinice pronajímal ordinaci. Z toho, co píšete, lze spíše vyvodit, že byl v pozici zaměstnance a tím pádem vede Vaši zdravotnickou dokumentaci poliklinika.

Na převod zdravotní dokumentace sám o sobě nemáte nárok, ale náleží Vám právo pořídit si kopii zdravotnické dokumentace a tu předat  novému (resp. pořád stejnému) lékaři.

Zákon řeší pouze situaci, kdy měníte lékaře za jiného lékaře a ani tam, ale  nemá původní lékař povinnost předat novému lékaři Vaši zdravotní dokumentaci, ale pouze poskytnou novému lékaři informace, které jsou nutné k zajištění návaznosti zdravotní péče. Vzorový formulář pro žádost o kopii Vaší zdravotní dokumentace naleznete zde.

V případě, že  by lékař byl v pozici soukromého lékaře, který by přemístil  pouze svou ordinaci, tak bychom neviděli důvod, proč by si dokumentaci nepřenesl sám s sebou.

Podobné dotazy jsme již zodpověděli zde a zde

Vaše Férová nemocnice

24.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS