Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předání výsledků vyšetření dítěte z nemocnice pediatrovi

Dobrý den,

 nemocnice odmítá zaslat výsledky vyšetření syna pediatrovi s odůvodněním, že je na nich rodné číslo a tudíž je nejde zaslat, ale pouze předat osobně. Nemocnice je v Praze a jsme mimopražští. Odmítá sdělit i výsledek vyšetření jinak než osobně. Pokud tedy nastane situace, že o prázdninách skončím s dítětem např. na druhém konci republiky a není možné si pro výsledky zajet, znamená to, že výsledky nedostanu ani já jako rodič ani náš pediatr?

Děkuji předem za zodpovězení

Rodič

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve zkuste ještě jednou zavolat do nemocnice a pokuste se domluvit, že vašemu lékaři či Vám výsledky předají. Navrhněte jim, že jim sdělíte nějaké detailnější údaje (čas vyšetření, rodné číslo dítěte, vaše rodné číslo, která by tam měli mít uvedené), aby poznali, že se jedná skutečně o Vás. Může jim to stačit, nicméně nemocnice jsou někdy v tomto ohledu opatrné.

Výsledky vyšetření ale nemocnice musí vašemnu pediatrovi poskytnout, kvůli zajištění návaznosti zdravotní péče. Pokud byste potřebovali argumentovat zákony, tuto povinnost upravuje § 45 odst. 2 písm. g zákona o zdravotních službách.  Vzhledem k tomu, že si pro vzdálenost lékaři nemohou výsledky vyměňovat osobně, nemocnice musí předání zajistit jiným způsobem. Buď mohou výsledky poslat elektronicky přímo pediatrovi, nebo druhou možností je to poslat poštou. 

Pokud se domluva nezdaří, tak se tento problém dá vyřešit za pomoci ustanovení týkající se nahlížení do zdravotnické dokumentace. Máte jako zákonný zástupce práva nahlížet do zdravotnické dokumentace a pořizovat si z ní výpisy a kopie. Pokud si nemůže sáma zajistit pořízení kopie, tak máte právo to požadovat po nemocnici. Ta Vám musí kopii zajistit do 30 dnů. Za tuto službu může požadovat úhradu nákladů vynaložené na pořízení kopie (tady nepříklad cenu papíru), případně zaplacení nákladů spojených s posláním dokumentace, pokud si ji nevyzvednete sám (tudíž například poštovné).

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

16.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS