Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předání informace praktickému lékaři psychiatrem o diagnóze

Dobrý den,

při psychiatrickém vyšetření mi lékař sdělil moji diagnózu (která není nebezpečná pro společnost ani pro mne samou). Řekl mi, že vzhledem k zákonu musí praktickému lékaři poslat zprávu, kde bude diagnóza uvedena. To jsem odmítla a řekla jsem, že takto citlivou informaci si nepřeji nikomu jinému sdělovat, ani jemu, a že rozhodnutí, zda to lékaři řeknu, by mělo záviset čistě na mě. Nelíbilo se mu to, ale slíbil mi (pouze mezi čtyřma očima), že bude mé přání respektovat a stanovenou diagnózu do zprávy nenapíše.

Lékař bohužel svůj slib nedodržel. Vím, že ze zákona by měl praktickému lékaři sdělit údaje, které jsou důležité pro návaznost léčby, ale jeho postup se mi nelíbil a vnímám to jako újmu.

Měl by v takových případech psychiatr (nebo i klinický psycholog) dávat větší důraz na respektování přání klienta? Jaké jsou nyní mé možnosti bránit se?

Děkuji za Váš cenný čas.

MiladaB

Odpověď:

Dobrý den,                                                                                                             

bohužel, lékař má skutečně povinnost zprávu o Vaší diagnóze posílat praktickému lékaři. Pokud tak učinil a zpráva odpovídá skutečnosti, není možné údaje v této zprávě již nijak ovlivnit. Stejně tak bohužel není možné se bránit proti tomu, že lékař nedodržel slib, neboť tímto neporušil lékařskou mlčenlivost.

Domníváme se Však, že ve vztahu lékaře (zejména psychiatra) a pacienta hraje velkou a nezanedbatelnou roli vzájemná důvěra. I přesto, že lékař vlastně neporušil zákon, narušil podle Vámi popsaného stavu vzájemnou důvěru mezi jím a Vámi tím, že Vám slíbil něco, co nakonec nedodržel (nehledě na to, že se tak zachoval podle zákona, podle našeho názoru Vám v takovém případě neměl slibovat, že údaje nepošle) a ani podle zákona dodržet nesměl. Na postup lékaře si můžete stěžovat - více informací naleznete zde.

Je tak možná na místě se zamyslet, zda by nebylo vhodné vyměnit tohoto Vašeho lékaře za jiného. Na to máte jako plátce pojištění právo a to jednou za tři měsíce.

Vaše Férová nemocnice.

4.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS