Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo vnučky nahlížet do zdravotnické dokumentace prarodiče

Dobrý den,

v posledních dnech jsme se dozvěděli, že můj děda umírá na rakovinu plic, a že dle CT má rakovinu už i v kostech. Dle naší příbuzné máme možnost poslat CT vyšetření na posouzení jinému lékaři, ale příbuzná pro výsledky nechce dojet. Na můj dotaz na e-mail nemocnici, zda můžu, když přijedu osobně nahlédnout do lékařské dokumentace dědy, mi nikdo neodpověděl. Mám tedy právo si vyžádat výsledky CT vyšetření já, jako vnučka? Nevím, zda je totiž tato řečená anamnéza pravdivá nebo jen výmysl. Chtěla bych znát názor jiného lékaře.

Děkuji.

Helena

Odpověď:

Dobrý den,

do zdravotnické dokumentace bohužel pouze na základě toho, že jste vnučka, přístup nemáte. Nejjednodušší by však bylo, aby Vás přímo Váš dědeček označil jako osobu oprávněnou nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace, je-li toho schopen, nejlépe písemně.

V případě, že Váš dědeček v bezvědomí nebo není schopen určit, zda nahlížet můžete či ne, tak máte již jako osoba blízká právo nahlížet či dělat si kopie ze zdravotnické dokumentace přímo ze zákona. Rovněž, pokud by Váš dědeček měl opatrovníka, je možné, aby nahlížel opatrovník.

Máte-li z některého z těchto důvodů tedy nárok na nahlédnutí do zdravotnické dokumentace a máte-li obavy z prodlení, bude nejlepší si do nemocnice přímo osobně dojít a kopii si vyžádat. Kopii si můžete pořídit i například vlastním fotoaparátem. Máte-li potřebné doklady o tom, že k nahlédnutí do zdravotnické dokumentace právo skutečně máte (formulář, v kterém Vás dědeček určuje jako osobu oprávněnou nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace; občanský průkaz, případně doklad o tom, že jste opatrovníkem,…), nemůže Vám nemocnice odepřít právo na kopii dokumentace.

Vaše Férová nemocnice.

8.8.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS