Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybný posudek a zaměstnanecký poměr

Zaměstnavatel mi nařídil lékařskou prohlidku, ze které vzešel lékařský posudek, já však s jeho obsahem nesouhlasím. Byly u mně provedene psychotesty, ktere dopadly špatně, na zakladě toho vysledku psychotestu jsem pozbyl dlouhodobě zdravotní způsobilosti k vykonu meho povolani - jsem ošetřovatel. Cela situace vznikla na popud hlavni sestry našeho zdr. zařizeni, ktera nařidila mimořadnou zdravotni prohlidku a psychotesty a to kvůli tomu že ja udajně napadl a nasledovně brutalně zmlatil pacienta, toto mně bylo sdileno naši stanični sestrou, ktera provedla šetřeni tohoto podnětu a zjistila že k ničemu podobnemu nedošlo, sděleni personalu, sděleni samotneho pacienta ktery měl byt udajně napaden, všechno to oznamila hlavni sestře, přesto ja musel jit na psychotesty, ktere hlavni sestra pro mně objednala, po měsice vysledek psychotestu byl - bylo mně to pouze sděleno ustně i když jsem trval na vypisu - jsem nepřatelsky k pacientům, se sklony agresivity, ktery nepřiznava to, co provede. Přijde mně cela tato situace velice ponižujici a to vzhledem že byla na zakladě pomluvy, ktera se ukazala jako lež, přesto z toho hodnoceni psychotestu mužu posoudit že konkretni psycholog, ktery to vypracoval měl již konkretni cil, nebo spiš charakterizoval bych to jako zadani ohledně te mimořadne udalosti (napadeni pacienta) a proto ten vysledek takovy. Nejsem odbornik, proto taky vlastně nemužu posuzovat, přesto rad bych věděl je-li takovy postup na objednavku normalni, spravny a mužu li ja zažadat zdravotnickou dokumentaci, ktera vedla psychologa k jeho zavěrům? Jelikož při nastupu do pracovniho poměru jsem absolvoval stejne psychotesty a byly kladne - byl jsem přijat. Dalši dotaz je ohledně toho, mužu-li zažadat take o zdravotnickou dokumentaci ke vstupnim psychotestům před pěti lety? Děkuju.

Odpověď:

Dobrý den,

tak především proti posudku jste měl možnost se odvolat v souladu s § 77 zákona o péči o zdraví lidu, a to do 15 dnů od doručení posudku.

S veškerou zdravotnickou dokumentací a veškerými zápisy týkajícími se Vašeho zdravotního stavu máte ze zákona právo se seznámit - buď nahlédnutím nebo máte právo si nechat vyhotovit kopie. Výjimka jsou autorizované psychologické metody, kdy má pacient nárok pouze na informace, jejichž obsahem je popis příznaků onemocnění, diagnóza, popis terapeutického přístupu a interpretace výsledků testů. Naopak nemá právo na poskytnutí informací o samotné metodě. Toto Vaše právo vyplývá z § 67b odst. 12 zákona o péči o zdraví lidu. Pokud Vám to nebude umožněno, podejte stížnost ke krajskému úřadu, odboru zdravotnictví, případně si stěžujte na lékaře u České lékařské komory, pokud je členem. Pokud to nepomůže, můžete se domáhat soudně poskytnutí těchto informací.

Proti zaměstnavateli se můžete soudně bránit v případě, že vůči Vám uplatní nějakou sankci nebo že Vám rovnou dá výpověď. V takovém případě můžete podat žalobu na neplatnost zrušení pracovního poměru či jinou vhodnou žalobu podle situace. Jako argument můžete použít hlavně to, že posudek, na základě kterého vůči Vám zaměstnavatel uplatnil sankce, nesplňuje základní náležitosti a není úplný, objektivní a přesvědčivě odůvodněný, jak vyžaduje judikatura soudů. V takovém případě doporučujeme obrátit se na advokáta, který se specializuje na pracovní právo.

Vaše Férová nemocnice

22.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS