Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Osoba blízká u neregistrovaných partnerů

Dobrý den, žiji přes 20 let se svým přítelem ve společné domácnosti, registrované partnerství jsme neuzavřeli. V podobném dotazu jsem se dozveděl, že pokud dokážu, že vůči příteli jsem osobou blízkou, mám právo na informace o jeho zdravotním stavu. Mám ovšem dotaz, zda mohu např. u praktického lékaře určit tuto osobu a ostatní zdravotnické zařízení by si tento souhlas poté oveřilo u praktického lékaře. Nebo musím každému zdravotnickému zařízení dokazovat, že jsem osoba blízká zvlášť. Děkuji za odpověď.

radek

Odpověď:

Dobrý den,

Vy i Váš přítel máte právo určit si osobu či osoby, které mohou být informovány o Vašem zdravotním stavu, máte právo určit si také rozsah informací, které jim mohou být poskytovány, zda této osobě náleží též právo nahlížet do zdravotnické dokumentace apod. Touto osobou může být jak příslušník rodiny, tak i kterákoliv jiná osoba bez příbuzeneckého vztahu.

Pokud je pacient ve stavu, kdy nemůže tyto osoby určit, je možné poskytovat informace o zdravotním stavu pouze osobě blízké. Za osobu blízkou se pak mimo rodinné příslušníky a manžele považují i osoby žijící ve svazku, který je manželství podobný a vzájemně újmu toho druhého pociťují jako svou vlastní. Jelikož s přítelem žijete přes 20 let ve společné domácnosti, je nepochybně možné jej považovat za osobu Vám blízkou.

Abyste se vyhnuli problémům s prokazováním Vašeho vztahu, bylo by vhodné přítele (či Vás) určit jako osobu, které mohou být poskytovány tyto informace. Je možné, že bude potřeba toto vyjádření učinit v každém zařízení zvlášť, pokud však tento souhlas bude součástí přítelovy zdravotnické dokumentace u obvodního lékaře, můžete se na něj minimálně vždy zkusit odvolat.

Vaše Férová nemocnice

16.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS