Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Originál zdravotní karty

Dobrý den,


budu měnit praktického lékaře a ráda bych od něj dostala kartu. Píšete již v zodpovězeném dotazu, že karta má zůstat u lékaře, který ji vytvořil. Ale můj současný lékař má mou jedinou kartu vedenou od dětství, kterou jsem mu donesla před 20-ti lety, kdy jsem k němu od dětského lékaře přecházela. Takže on není původcem karty. Proč by u něj tedy moje karta měla zůstat? Pochybuji o kvalitě případného výpisu. A nehodlám mu platit ani za pořízení kopie, nic pro mne neudělal. Mohu od něj požadovat původní dokumentaci? Záznamy o své péči, ať si klidně nechá, nebyla valná. Předem děkuji za odpověď. 

Druhá část dotazu se týká žádanky na rentgen, kterou mi lékař odmítl napsat. Ráda bych věděla, kde se mohu dovolat svých práv. Kde najdu informace o tom, kdo mi vyšetření může napsat? 

Děkuji.

KatyV

Odpověď:

Dobrý den,

ze znění Vašeho dotazu vyplývají 2 otázky. První z nich se týká vydání originálu zdravotní dokumentace pacientovi a druhá pak vystavení žádanky k vyšetření u specialisty.

Nejprve se tedy zaměříme na zdravotnickou dokumentaci. Ta skutečně bude muset zůstat u Vašeho lékaře, bez ohledu na to, zda ho považujete za jejího "původce" nebo ne. Vydat Vám zdravotnickou dokumentaci mu zakazuje vyhláška č. 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaciNa základě ní má totiž každý poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství, ale také v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, zubní lékařství nebo v oboru gynekologie a porodnictví povinnost uchovat zdravotnickou dokumentaci ještě po dobu 10 let od chvíle, kdy došlo ke změně registrujícího poskytovatele. Pokud by tak neučinil, dopustil by se přestupku dle zákona o zdravotních službách. Za který by mu hrozila pokuta až do výše 500 000 Kč. 

Originál je tedy lékař povinen v souladu s právními předpisy uchovat. Neznamená to však, že nemá povinnost nově zvoleného lékaře informovat o Vašem zdravotním stavu. Je tedy možné požadovat, aby Vám byla sepsána zpráva o dosavadním průběhu léčby a provedených zákrocích. Pokud by to pro Vašeho nového lékaře nebylo, za účelem úplného posouzení zdravotního stavu, dostačující, můžete využít také svého práva a v souladu se zákonem o zdravotních službách nahlížet do své zdravotnické dokumentace. Z ní si pak můžete sama pořizovat výpisy či kopie. Pokud Vám výpisy či kopie pořídí na vlastní náklad lékařka, pak po Vás může požadovat úhradu nákladů. Jedná se však pouze o náklady spojené s pořízením tuto položku musí mít zahrnutou v ceníku umístěném na místě, které je pacientům veřejně přístupné. 

Druhá otázka se pak týká vystavení žádanky k vyšetření u specialisty. Veřejnost se někdy mylně domnívá, že specialistu bez žádanky vystavené praktickým lékařem, navštívit nemůže. Není to však pravda. Jako pacient máte ze zákona o veřejném zdravotním pojištění právo vybrat si poskytovatele zdravotních služeb. Specialistu tak můžete vyhledat i bez doporučení praktického lékaře. A existují jen zákonem vymezené důvody, pro které by Vás mohl specialista odmítnout. Mezi ně patří například překročení únosného pracovního zatížení, provozní důvody či vybavení zdravotnického zařízení, nebo pokud poskytovatel nemá uzavřenu smlouvu s pacientovou zdravotní pojišťovnou.  

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS