Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnuti vydání výsledku odběru krve

Pěkný den,

dne 5.5.2017 jsem byl na odběru krve. Výsledky krve mi odmítli vydat, i když mi řekli, že si pro ně můžu přijít. Důvod udali ten, že je posílají lékaři, a k tomu musí dát lékař svolení. K lékaři jsem objednán až za 10 dní a nechci ho otravovat. Výsledky jsem potřeboval k jinému lékaři. Může nezdvořilá sestra odmítnout dát mi své vlastni výsledky. Je možné si na ni stěžovat?

Děkuji za Váš čas a odpověď.

kiko

Odpověď:

Dobrý den,

nahlížení do zdravotní dokumentace, která je o pacientovi vedena, je jedním za základních práv pacienta – souvisí také s právem být informován o svém zdravotním stavu. Výsledky odběru krve jsou součástí zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi (vyplývá tak z § 2 písmeno a) vyhlášky Ministerstva zdravotnictví o zdravotnické dokumentaci - dostupné online například zde).

Dle ustanovení § 65 zákona o zdravotních službách (dostupný online například zde) má pacient právo pořizovat se ze své zdravotnické dokumentace výpisy nebo kopie - tedy i z výsledků odběru krve. Pokud by Vám tedy výsledky nechtěli vydat z důvodů, že budou zaslány Vašemu lékaři, mělo by Vám být umožněno výsledky si například vyfotit.

Nahlížení do dokumentace je realizováno za přítomnosti zdravotnického pracovníka - tedy pokud by nebylo možné zajistit takového pracovníka, mohlo by Vám být nahlédnutí zněmožněno. Poskytovatel zdravotních služeb by Vám měl zajistit toto nahlédnutí jindy, nebo pokud to není možné vůbec, tak zaslat kopii dokumentace do 5 dnů od oznámení o praktické nemožnosti takového náhledu.

Na postup a chování zdravotní sestry je možné si stěžovat například u jejího zaměstnavatele – zde je případně celý postup podání stížnosti online. Doporučujeme ovšem tohoto postupu využít až jako krajní prostředek vyřešení situace.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

15.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS