Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může lékař předat informace i cizímu lékaři ?

Jak je právně ošetřeno, aby lékař nesměl sdělit informace o pacientovi dalšímu lékaři (např. kamarádovi z jiného města) a současně aby mohl tyto informace sdělit svému kolegovi např. pro konzultaci nejvhodnější léčby. V odstavci o lékařském tajemství píšete jen o případech poskytnutí informací mimo okruh zdravotníků (např. příbuzní, média atd.)

kolb

Odpověď:

Dobrý den,

dodržování lékařského tajemství je jednou z nejdůležitějších etických zásad zdravotnické profese. Z tohoto důvodu existují jen výjimečné případy, kdy je možno ji prolomit (např. pro potřeby soudu). Mezi tyto případy nepatří ani poskytnutí informací jinému lékaři, neboť jak zákon o péči o zdraví lidu, tak etický kodex České lékařské komory zapovídá jakékoliv poskytování zjištěných informací třetím osobám.

V případě odborných konzultací, které mezi lékaři probíhájí, se jedná formálně o nahlížení do dokumentace, ke kterému je kterýkoliv ošetřující lékař zmocněn v rozsahu, jenž je nutný k efektivnímu léčení pacienta. Oproti tomu informace, které spadají do lékařského tajemství, mají často širší rozsah a netýkají se pouze oblasti zdravotní, ba i jiných osobních údajů, jež se lékař může o pacientovi dozvědět.

Tak či onak, sdělí-li váš lékař informace o vašem zdravotním stavu jinému lékaři mimo léčení vaší osoby, jedná se o porušení jak zákona, tak etického kodexu, a k podobným událostem by nemělo docházet. V daných případech jde totiž fakticky rozhodně o nepřípustné porušování lékařského tajemství, ať už se lékař hájí čímkoliv.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS