Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař odmítl zhotovit výpis ze zdravotnické dokumentace

Dobrý den,

přestěhovala jsem se z Jižní Moravy do Pardubic, kde si zařizuji nové lékaře. Můj bývalý obvodní lékař mi po informaci o přestupu k jinému lékaři odmítl vydat výpis ze zdravotní karty, prý si o něj musí zažádat nový lékař, kterému bude dokumentace zaslaná. Nicméně nový lékař nikdy nic takového nedělal, vždy si to nosí pacienti sami, a i když od něj někdo odchází, automaticky na žádost výpis ze zdravotní dokumentace dává. Nechápu, proč moje obvodní lékařka mi odmítá vydat výpis ze zdravotní karty a zda na to má vůbec právní nárok? Jak mám postupovat, když nový lékař to nechává na mě a původní lékař mi to dát nechce? Děkuji za radu

Ivet

Odpověď:

Dobrý den,

při přestupu k novému lékaři jsou 2 možnosti, jak může k předání zdravotnické dokumentace dojít. Zaprvé, nový lékař může požádat Vašeho bývalého lékaře o zaslání výpisu či kopie zdravotnické dokumentace přímo. Lékaři jsou povinni poskytovat si při výkonu povolání součinnost (tedy i poskytnutí výpisu dokumentace), jinak se dopouští správního deliktu.

Druhá možnost je, že požádá o výpis či kopii bývalého lékaře pacient sám. Lékař je povinen této žádosti vyhovět, jelikož jako pacient máte právo na nahlížení a pořizování výpisů či kopií z Vaší zdravotnické dokumentace (viz §65 zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách).

Lékař tedy nemá právní nárok odmítnout Vám vydat výpis ze zdravotnické karty. Naopak je povinen umožnit Vám pořízení si výpisu či kopie, nebo sám tento výpis či kopii zhotovit (potom si ovšem může účtovat účelně vynaložené náklady).

Zkuste tedy požádat Vaše původního lékaře o výpis z dokumentace znovu s upozorněním na zákonnou úpravu. Pokud by Váš bývalý lékař nebyl ochotný poskytnou výpis či kopii přímo Vám, můžete na něj podat stížnost k vedoucímu zdravotnického zařízení. Postup pro podávání stížností naleznete zde, nebo na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Více o zdravotnické dokumentaci se můžete dočíst na našich stránkách zde.

Podobné dotazy jsme řešili také zde nebo zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocice

7.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS