Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař odmítá uvést ve zprávě důležitá fakta

Dobrý den,

několik měsíců jsem navštěvoval soukromého (placeného) fyzioterapeuta.
Požádal jsem o lékařskou zprávu z důvodu, že potřebuji můj zdravotní stav řešit s dalšími lékaři. Jelikož mi terapie, kterou jsem podstoupil zcela nepomáhala. Vysvětlil jsem také fakt, že je zpráva pro ostatní lékaře důležitý fakt z pohledu jak terapie tak i popsaní aktuálního stavu.

Fyzioterapeut zprávu dodal se zpožděním cca týden a navíc s tím, že zpráva neobsahovala důležitá fakta a některé věci uvedené ve zprávě nebyly pravdivé. Například fyzioterapeut odmítá uvést do zprávy fakt, že na jeho výslovnou žádost jsem začal brát určité léky.

Zajímalo by mne jestli je takovýto fyzioterapeut povinen dodat lékařskou zprávu, případně zprávu, která popisuje co a jak bylo léčeno. Dále by mne zajímalo, jak se mohu bránit proti tomu, že několik týdnů nereaguje a nakonec dodá zprávu neúplnou, chybnou a některé údaje nechce zapracovat z mne doposud neznámého důvodu.

Děkuji

Soukup

Odpověď:

Dobrý den,

každý poskytovatel zdravotních služeb, včetně fyzioterapeuta, je povinnen dle zákona o zdravotních službách vést o pacientovi a jemu poskytnutých službách dokumentaci a tuto dokumentaci uchovat i po skončení zdravotní péče dle vyhlášky o zdravotní dokumentaci, která upravuje i přesná pravidla, co vše ve zdravotnické dokumentaci musí být. Jestliže poskytovatel zdravotních služeb nevede zdravotní dokumentaci o pacientech, dopouští se správního deliktu a hrozí mu pokuta až 500 000 Kč. 

Pacient má právo nahlížet bezplatně do této dokumentace a pořizovat si opisy. Tudíž Vám doporučujeme fyzioterapeuta požádat o nahlédnutí do zdravotní dokumentace a pořídit si její opis nebo si ji vyfotit. Neumožnění pacientovi nahlédnout do zdravotnické dokumentace je také správním deliktek s pokutou až 500 000 Kč. 

Fyzioterapeut má však povinnost poskytnout pacientovi lékařskou zprávu o zdravotních službách. Pokud Vám ji odmítá vydat nebo vydává neúplnou, máte možnost na něj podat stížnost. Veškeré informace o stížnostech můžete nalézt na našich stránkách zde

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS