Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontraindikace očkování, hlášení vedlejších účinků

Dobrý den,

naše dítě nemá dodělané očkování Hexavakcínou - 4.dávku, dítěti je nyní 28 měsíců. Důvod byly nemoci, naposledy zápal plic a zánět průdušek najednou. Byla stanovena bronchiální astma, jelikož má dítě záchvaty dušení, pískání a kašlání třeba až 2hodiny, kdy se nemůže nadechnout až to skončí zvracením. Dítě je narozeno v 36.týd., mělo prasklou plíci a po 1.očkování bylo apnoe, 2.očkování ekzém a 3.očkování několikadenní zvracení. Lékařka to nezapsala do karty, tudíž to ani nehlásila. Nyní na alergologii se lékař divil, že dítě má očkování po všech těchto peripetiích. Lékařka mě uhání o 4.dávku, že astma nevadí, že vadí pouze horečka. Před týdnem byl další záchvat a náběh na zápal plic s vysokým CRP. Potřebuji potvrzení do školky, že dítě nemá dodělané očkování z důvodu nemoci a lélařka mi to odmítla, že mi odmítáme očkování. Můj dotaz je: je možné někde nahlásit problémy po očkování, přestože je to už více než 1rok? Je bronchiální astma s velkými záchvaty kontraindikace - dočasná nebo stálá? Má lékařka právo sdělovat informace o mém dítěti ředitelce školky? Stalo se totiž, že ředitelka nejprve volala lékařce a ta ji sdělila informace o našem dítěti. Moc děkuji za odpověď.

K.K.

Odpověď:

Dobrý den,

v rámci přehlednosti si dovolujeme rozdělit Váš dotaz do několika částí:

1) Možnost zapsat vedlejší účinky po roce a kam se obrátit

Pro nahlášení vedlejších účinků očkování není stanoven žádný limit. Vedlejší účinky by měly být primárně hlášeny Vaší ošetřující lékařce, a ta by je měla hlásit dál. Vy osobně můžete vedlejší účinky nahlásit i přímo Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (www.sukl.cz).

2) Je bronchiální astma s velkými záchvaty kontraindikace - dočasná nebo stálá?

Bohužel na tuto otázku Vám nemůžeme spolehlivě odpovědět, neboť je spíše medicínského než právního charakteru. Doporučujeme Vám v této věci vyhledat radu nezávislého lékaře, odborníka, který by Vám v této věci mohl poskytnout více informací (ať už jiného pediatra, nebo imunologa či vakcinologa).
Specialista by Vám také mohl poskytnout příslušné potvrzení. 

V případě, že máte s lékařkou dlouhodobější neshody, můžete také registrovat Vaše dítě u jiného lékaře

 

3)  Má lékařka právo sdělovat informace o mém dítěti ředitelce školky?

Lékařka nesmí sdělovat žádné informace o Vašem dítěti třetím osobám.

Naše poradna se tématu lékařského tajemství dlouhodobě věnuje. Odpovědi na časté dotazy z této oblasti můžete najít ZDE:

Můžete si v tomto případě stěžovat nadřízenému lékaře, případně podat stížnost ke zřizovateli zdravotnického zařízení, České lékařské komoře nebo Úřadu na ochranu osobních údajů dalším subjektům (více o stížnostech najdete zde). Další možností je domáhat se zadostiučinění podáním žaloby na ochranu osobnosti, popřípadě došlo-li ke škodě, domáhat se soudně odškodnění. 

Vaše Férová nemocnice

8.8.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS