Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo mimo praktického lékaře má databázi informací ohledně očkování dětí?

Dobrý den,

Máme takový dotaz. Měli jsme za to, že informace o očkování dětí má u sebe jen jejich registrující PLDD (praktický lékař pro děti a dorost) a mysleli jsme, že tomuto PLDD chodí kontroly, které namátkově nahlíží do zdravotní dokumentace pacientů a kontrolují očkování. 

Ale stala se taková věc, že byla kontrola v mateřské škole a protože se jim nezdálo, jak byl vyplněný evidenční list naší dcery, tak si sami kamsi zavolali (ne k PLDD) a zjistili si, že ano, dcera řádně očkovaná je. Nám to ale přišlo divné, že tyto informace mají a tak jsme se na to ptali naší dětské paní doktorky a ta říkala, že ano, že tyto informace si sbírají, že jí chodí sjetiny, na kterých jsou seznamy dětí, které jsou v očkovacím věku a ona musí u každého vyplnit kdy a čím bylo dítě očkované. 

Takže žádné namátkové kontroly, ale plné a pravidelné odevzdávání těchto informací dále.

Tak jsme se chtěli zeptat, jak to tedy přesně funguje (naše informace jsou trochu kusé) a podle kterého zákona to tak je.

Moc děkujeme za pomoc.
 

mamka

Odpověď:

Dobrý den

Očkovací průkaz, do kterého zadává váš obvodní lékař informace o provedeném očkování, je součástí zdravotní dokumentace a jako takový podléhá lékařskému tajemství. Zdravotní dokumentace podléhá zákonu č. 372/2011 O zdravotních službách, konkrétně jeho části šesté (k nahlédnutí zde).

Podle tohoto zákona, vede zdravotní dokumentaci poskytovatel zdravotní péče. Ve vašem případě dětská lékařka. Ta podle zákona umožňuje nahlížet do dokumentace, i bez pacientova vědomí, osobám způsobilým k výkonu zdravotnického povolání a jsou například zástupcem správního orgánu, který zpracovává data obsažená v lékařských dokumentacích (například orgán ochrany veřejného zdraví, což je Krajská hygienická správa, podle zákona o ochraně veřejného zdraví zde). Tím, že mu informace obsažené v očkovacím průkazu poskytuje, neporušuje lékařské tajemství. Z uvedeného zákona lze vyvodit i to, že lékař má krajské hygienické stanici poskytovat součinnost a lze tak ospravedlnit to, že lékař nejen že umožní nahlížet, ale informace i sám úřadu vyhledává.

V případě, že by váš lékař odmítl nahlédnout do zdravotní dokumentace, tedy i očkovacího průkazu, osobám uvedeným v § 65, dopustil by se tím správního deliktu, který je trestaný pokutou ve výši 500 000 Kč.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

6.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS