Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak lze změnit stanovenou diagnózu a zdravotnickou dokumentaci?

Dobrý den, prohlédl jsem si Vaše www stránky, velmi se mi líbí a snad mi pomůžete svou radou. Je mi 44 let a v souvislosti s mou diagnózou, se kterou ale nesouhlasím, mi vyvstal téměř existenční problém. Před 2 lety, v těžké životní situaci po rozvodu manželství a úmrtí otce, jsem trpěl depresemi a začal zvýšeně konzumovat alkohol. Do té doby jsem byl občasný konzument v rámci společenských vazeb.

Protože se mi asi po měsíci každodenního pití (v práci jsem si vzal dovolenou) nedařilo úplně přestat a vzhledem k setrvávající depresívní náladě jsem vyhledal odborného lékaře – psychiatra, který mně diagnostikoval F41.2 smíšenu úzkostně-depresivní poruchu, předepsal antidepresiva a vystavil i pracovní neschopenku. Antidepresiva jsem ale nebral a asi další 2 měsíce jsem pokračoval v abúzu alkoholu, s čímž jsem se i popravdě svěřil svému psychiatrovi, který mi následně doporučil hospitalizaci v protialkoholní léčebně a diagnózu bohužel rozšířil o F10.1 alkoholismus – škodlivé použití. Do léčebny jsem nastoupit nechtěl a proto mi psychiatr ukončil PN. Necítil jsem se však schopen nastoupit do práce a tak jsem se s lékařem domluvil a sám si na základě jeho doporučení vyřídil hospitalizaci na Detoxifikačním oddělení lůžkové části psychiatrie, ne protialkoholní léčebny.

Při nástupu na Detox mi lékařka překvalifikovala diagnózu na F10.2 alkoholismus – syndrom závislosti, byla mi vystavena nová PN, a po 14 dnech jsem byl propuštěn do domácího léčení s diagnózou F10.3 alkoholismus – odvykací stav. Dle platné legislativy jsem přišel okamžitě o řidičský průkaz, což je vzhledem k mé profesi ten existenční problém. Nyní již více než rok problém s alkoholem nemám, přestal jsem úplně pít a i deprese vymizely, ale do práce jezdím autobusem, a co 2 měsíce si asi 2 minuty se mnou povykládá odborný lékař (psychiatr) - jak se mám a zkonstatuje, že je to „tvrdé“, ale kladné stanovisko k vrácení ŘP mi nevydá dříve než po 2 letech. Jsem přesvědčen, že diagnóza F10 u mne byla stanovena ukvapeně, psychiatr se „naštval“, a neobjektivně, hluboce s ní nesouhlasím a nechci, aby se se mnou „táhla“ dalším životem. Vlastně jsem na alkoholismus léčen ani nebyl -léčebna, Antabus, Campral, psychoterapie, jaterní testy mám v normě. Praktický lékař se odvolává na diagnózu odborného a ten samozřejmě o pochybení v diagnóze nechce ani slyšet. Je možné nějakým způsobem tuto diagnózu F10 překvalifikovat v mé zdravotní dokumentaci? Poraďte prosím.

Karel

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se, že na Váš dotaz odpovídáme se zpožděním, které je způsobeno velkým zatížením naší poradny. Přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

Obdobný dotaz je řešen zde. Najdete tu odpověď jednak na otázku, co dělat pro to, aby Vám byla změněna diagnóza a také zde najdete odpověď na to, jak postupovat, když chcete opravit nebo vymazat některé údaje z Vaší zdravotnické dokumentace.

Oba postupy však budou složité a bude vždy záležet na Vaší domluvě s danými lékaři.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS