Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doporučení od praktického lékaře

Krasný dobrý den.

Mám problém s nadváhou. Vážím 120kg a moje BMI je 40.1, proto jsem se rozhodla to řešit. Přestala jsem kouřit, jsem po druhé operaci páteře, léčím se se štítnou žlázou, vysokým tlakem, refluxní chorobou jícnovou a s depresemi. Proto jsem se objednala na obezotologické pracovistě do Plzně. S ochotou jsem byla objednaná jen mě bylo řečeno, že si musím od ošetřujícího lékaře donést doporučení. Jak velké bylo moje zklamání když jsem k lékaři přišla o doporučení poprosila a bylo mě řečeno že mě doporučení nenapíše. Doporučení nemám takže budu muset léčení zrušit. Chtěla bych se zeptat zda má lékař právo toto odmítnout a z jakého důvodu. Moc Vám předem děkuji za odpověď.

Irca

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se lékaři váš zdravotní stav nezdá vhodný pro specializovanou léčbu, má právo vám odmítnout vydat doporučení,. Nicméně to nemění nic na tom, že vy, jakožto smluvní pojištěnec máte právo na svobodnou volbu vašeho lékaře. To platí i o specializovaných lékařských zařízenich. Zvolený lékař může odmítnout přijetí pojištěnce do své péče  tehdy, jestliže by jeho přijetím bylo překročeno únosné pracovní zatížení lékaře tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči o tohoto nebo o ostatní pojištěnce, které má ve své péči. Jiná vážná příčina, pro kterou může zvolený lékař odmítnout přijetí pojištěnce, je též přílišná vzdálenost místa trvalého nebo přechodného pobytu pojištěnce pro výkon návštěvní služby.

Pokud specializovanému lékaři nesvědčí tyto výžné důvody, je povinen vás přijmout. Mezi závažné důvody, které zákon vymezuje, totiž nepatří chybějící doporučení od paktického lékaře. Podle zákona je rozhodující, že váš zdravotní stav vyžaduje poskytnutí specializované péče a že projevíte vůli tuto péči podstoupit (vyšetření či léčbu). Pokud vás specializované zdravotnické zařízení odmítne přijmout bez doporučení praktického lékaře, musí vám to písemně potvrdit.

Nicméně, pokud si myslíte, že nemáte žádné problémy, které by vám znemožňovali specializované vyšetření, nebojte se na to vašeho lékaře zeptat a prodiskutovat s ním celou věc. Nebojte se hájit svá práva. Pokud si myslíte, že váš lékař nějakým způsobem zanedbává svou, či správně neplní svou povinnost, máte právo podat na něj stížnost. Více o ní naleznete zde.

Vaše Férová poradna.

24.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS