Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Co se děje se zdravotní kartou, když lékař ukončí činnost?

Dobrý den,

můj stomatolog ukončil svou praxi odchodem do důchodu, našla jsem si tedy jiného zubaře, ale ráda bych věděla, kde bych mohla sehnat svou zubní kartu (výpis na pojišťovně,ale ten není úplný), prodělala jsem operaci čelisti,rentgeny a jiné zákroky,které ve výpisu nejsou uvedeny. Žádala jsem i na centrální zdrav.správě, kde jsou karty archivovány, ale odpověď zněla, že tam zubař kartu neodeslala. Jelikož na bývalého zubaře není žádný kontakt, prosím tedy o radu, jakým způsobem je možné dokumentaci dohledat a získat jí (či nechat poslat stávajícímu stomatologovi). Někde přeci karta musí být.

Děkuji za radu,

Verien

Verien

Odpověď:

Dobrý den,

v případě ukončení poskytování zdravotních služeb z důvodu odchodu lékaře do důchodu musí lékař tento svůj záměr zveřejnit alespoň 60 dnů přede dnem zamýšleného ukončení, a to zpravidla na dveřích své ordinace nebo na svých webových stránkách. Zároveň požádá příslušný správní orgán (krajský úřad) o uveřejnění uvedené informace na jeho úřední desce. V informaci uvede datum zamýšleného ukončení činnosti, datum, do kterého lze předložit žádost o předání zdravotnické dokumentace poskytovateli zvolenému pacientem, a adresu místa pro předložení žádosti, popř. uvede, která osoba za něj bude pokračovat v poskytování zdravotních služeb.

Ve Vašem případě je tedy nutné obrátit se na odbor zdravotnictví příslušného krajského úřadu. Jeho pracovníci Vám sdělí, zda Vaši dokumentaci převzal pokračující stomatolog, či ji spravuje přímo tento krajský úřad. V případě, že dokumentaci převzal nový stomatolog, je třeba se dále obrátit přímo na něj.

Originál zdravotnické dokumentace Vám nový stomatolog ani krajský úřad do rukou nevydá. Je však je povinen zajistit neprodleně a prokazatelně předání zdravotnické dokumentace Vámi zvolenému stomatologovi, a to na základě písemné žádosti Vaší nebo Vámi zvoleného stomatologa, který ke své žádosti připojí Vaše písemné vyjádření o provedené volbě. Vzor této žádosti je možné získat z webových stránek, např. http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?PubID=183884&TypeID=2.

Vaše Férová nemocnice

11.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS