Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Citlivé údaje v propouštěcí zprávě

Dobrý den,

prosím Vás, v propouštěcí zprávě mého otce - 72 let, z oddělení kardiologie, je taktéž závěr psychiatrického konsilia, které bylo k otci svoláno a ve kterém stojí, koho otec volil v letošních volbách a proč. Jde mi čistě o princip. Má nemocnice právo citovat osobní věci do propouštěcí zprávy, která se zasílá třem odborným lékařům. Má žádost o vynětí těchto citlivých osobních dat a byla zamítnuta.

Děkuji za pomoc.

 

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

propouštěcí zpráva je dokument vydaný lékařským zařízením u kterého byl daný pacient hospitalizován, v době, kdy byla jeho jednodenní či lůžková péče ukončena. Vyhláška č. 98/2012 Sb. o zdravotnické dokumentaci upravuje náležitosti obsahu této zprávy. Specifické náležitosti pro propouštěcí zprávu jsou uvedeny v příloze této vyhlášky a jsou jimi tyto náležitosti :

1. stručný údaj o anamnéze a současné nemoci,

2. dobu a průběh jednodenní či lůžkové péče vystihující, proč byl pacient vyšetřen a výsledek léčby a ošetřené,

3. hlavní diagnózu a vedlejší diagnózu,

4. záznam o dosavadní léčbě, která je podstatná pro další  poskytování zdravotních služeb,

5. přehled provedených zdravotních úkonů a jejich výsledků,

6. doporučení k poskytnutí potřebných zdravotních služeb, včetně léčebně rehabilitační a ošetřovatelské péče a doporučení dietního režimu, léčivých přípravků, potravin pro zvláštní lékařské účely a jejich dávkování a doporučení zdravotnických prostředků určené poskytovateli, který bude další zdravotní služby poskytovat, a doporučení pro posudkovou zdravotní péči.

Propouštěcí zpráva obsahuje taky obecné informace o pacientovi, které jsou obsaženy ve stejném zákoně konkrétně v § 1.

Co se týče uvedení volebních preferencí pacienta, je absolutně nepřípustné, aby se taková informace ve zdravotnické dokumentaci nacházela. Výjimkou by snad byla situace, kdy by pacient volil již zaniklou nebo smyšlenou stranu, což by mohlo mít diagnostické účely. V případě, že se jednalo o stranu kandidující ve zmíněných volbách, je to porušení volebního zákona, který stanovuje tuto volbu jako tajnou.

Jako obranu bych doporučoval poddání sížnosti, kterou může podat jak pacient, tak osobá blízká. Tato stížnost je směřována ke zdravotnickému zařízení nebo orgánu, který onomu poskytovali udělil právnění zdravotní služby poskytovat. Bližší informace najdete na našich stránkách v sekci často kladené dotazy.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

21.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS