Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Cena za výpis

Dobry den,

je možné, aby si lékař bral za výpis z dokumentace od každého jinou částku? Můj přítel tam byl před měsícem a chtěl od něj 50 Kč a já tam byla dnes a chce 200 Kč.

Děkuji.

Daja

Odpověď:

Dobrý den,

ano, je to možné, zálež to tiž na tom, jaký objem informací musí lékař do výpisu zpracovat. Lékař může za pořízení kopie ze zdravotnické dokumentace požadovat pouze takovou finanční náhradu, jaká odpovídá nákladům s tím spojených. Například pokud Vám dokumentaci má předat na CD, může po Vás požadovat finanční náhradu za nosič, obdobně může požadovat náhradu za tisk listin. Naopak pokud byste si například kopii chtěla pořídit sama vlastním fotoaparátem při osobním nahlédnutí do ní, nemůže po Vás náhradu požadovat.

Je tedy možné, aby lékař po každém žadateli o výpis požadoval odlišnou částku, pokud má s jejím pořízením odlišné náklady, například právě pokud jeden pacient chce výpis vytisknout a jiný předat na digitálním nosiči. Stejně tak může rozdíl tvořit rozsah dokumentací a tedy odlišný objem práce s výpisem informací.

Pokud máte pochyby o tom, zda lékař poplatek za pořízení kopie Vaší dokumentace navýšil neprávem, doporučujeme Vám se jej v první řadě zeptat, na základě čeho tak učinil a aby Vám toto odůvodnění potvrdil nejlépe písemně. Pokud Vám jeho odpověď nebude vzhledem k výše řečenému připadat vyhovující, můžete jej na to upozornit a případě na takovéto jeho jednání podat stížnost. Více o stížnostech se můžete dočíst zde.

Vaše Férová nemocnice.

13.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS