Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zubařka odmítla ošetřit dítě

Dobrý den, můj 5letý syn byl na prohlídce u zubní lékařky. V jednom zubu má kaz. Když mu paní doktorka sdělila, že to bude vrtat a že to může bolet, synek se nahlas rozplakal. V tento moment bez jakékoli další snahy lékařka odmítla dítě ošetřit. Může lékař odmítnou ošetřit dítě jen proto, že pláče? Děkuji předem za odpověď.

Jan

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona o zdravotních službách vyplývá, že lékař může odmítnout ošetřit pacienta, pokud pacient odmítne dát informovaný souhlas k ošetření. To může být v případě pětiletého dítěte problematické, nicméně pokud i přes nějakou snahu ho přesvědčit ošetření odmítá, násilím jej lékař ošetřit nemůže. Je ale důležité, aby toto odmítnutí lékařka zaznamenala do zdravotnické dokumentace, aby se předešlo případným sporům.

Pokud dítě pláče a nechce se nechat ošetřit, pak zubařka asi nic nezmůže, ale měla by alespoň vyvinout snahu o uklidnění situace a zkusit dítě přesědčit, nebo použít anestetika. Navíc je možné, že by se tak malé dítě rozplakalo během zákroku, mohlo by to způsobit jiná poranění v dutině ústní vrtačkou. Je nejspíš zbytečné na synka tlačit, spíše ho přesvědčit, že je to hrdinství a slíbit mu odměnu.

Je otázkou, jakým způsobem vám lékařka řekla, že "to bude bolet". Pokud se zdálo, že ho chce vyděsit, pak je na místě podat stížnost. Více o stížnostech na na našich stránkách neleznete zde

Vaše Férová nemocnice

13.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS