Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o sundání rovnátek

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jako pacient mohu sama zažádat svého ortodontistu o sundání fixních rovnátek? S přístupem lékaře jsem nespokojená, léčbu mi neustále prodlužuje, i když mi k sundání stačí jen uzavřít mezeru mezi předními zuby, mezi 2 a 3 je mi to jedno, tam to nejde tak vidět. Léčbu mi posunul z původních 2 až 2,5 roku nejdříve na 3 a teď dokonce na 3,5 roku (teď je tomu 2 a 3/4 roku, co je nosím). Už mu nevěřím a nevím, co si o něm myslet. Mohu ho tedy poprosit o předčasné ukončení o léčby a nasazení pouze snímatelných aparátu? Děkuji za odpověď. Verča

Verča

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz směřuje k sundání fixních rovnátek, jelikož jsme poradnou právní nemůžeme Váš případ posoudit z hlediska medicínského, tedy co se týče důvodu nošení fixních rovnátek či délky jejich nošení. Proto se domníváme, že by bylo ve Vašem případě vhodné, abyste se poradila také s jiným ortodontistou, a vyslechla si tak názor dalšího odborníka. 

Každý pacient má právo rozhodovat o svém zdravotním stavu a každý zákrok může být proveden jen s pacientovým souhlasem, jak vyplývá ze zákona o zdravotních službách. Je tedy na rozhodnutí pacienta, zda danou léčbu podstoupí, nebo ne. Lékař Vás tedy nemůže nutit fixní rovnátka nosit. Pokud jste se tedy rozhodla, že fixní rovnátka nadále nosit nechce, pak se obraťte na svého ortodontistu a domluvte se s ním na dalším možném postupu a na možnosti fixní rovnátka sundat.

V dotaze dále zmiňujete, že svému lékaři již nedůvěřujete. V tomto případě máte možnost, jak již bylo zmíněno výše, obrátit se i na jiného odborníka na danou oblast a požádat ho o konzultaci a jeho názor na Vaši léčbu. Další možností je změna ošetřujícího lékaře, ve Vašem případě ortodontisty. V případě registrujícího lékaře máte ze zákona o veřejném zdravotním pojištění právo na jeho změnu, toto právo můžete uplatnit jednou za 3 měsíce. Nový lékař si pak od toho původního vyžádá zdravotnickou dokumentaci, aby mohl navázat v dosavadní péči.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

6.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS