Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vztah pacienta k opatrovníkovi před úrazem

Dobrý den, pacient je v současné chvíli ve vigilním koma. Má stanoveného opatrovníka. Za plného vědomí a před úrazem měl neutěšené vazby s touto osobou. Několik přátel pacienta o této skutečnosti ví a jsou si vědomy, že s touto osobou by nesouhlasil. Před úrazem se sestěhoval se svou přítelkyní do společné domácnosti. Jejich vztah nebyl úředně stvrzen a tak se stává pouze osobou blízkou bez jakékoliv možnosti ovlivnit právně jeho předešlé postoje. Zcela jistě by si za plného vědomí zvolil přítelkyni. Přítelkyně je na společnou domácnost sama. Je vázána smlouvou o pronájmu bytu a to s 3 měsíční výpovědní lhůtou sepsanou pouze na ni samotnou. Jelikož se na provozu domácnosti podíleli oba dva je teď samozřejmě přítelkyně v problematické situaci. Nehledě na to, že na účet pacienta se vkládaly finance i přítelkyně.

teta Kasandra

Odpověď:

Dobrý den,

opatrovnictví slouží k ochraně zájmů opatrovance a naplňování jeho práv. Opatrovníka jmenuje soud a zároveň určí rozsah jeho opatrovnických práv a povinností. Opatrovník při plnění svých povinností naplňuje opatrovancova právní prohlášení a dbá jeho názorů, i když je opatrovanec projevil dříve, včetně přesvědčení nebo vyznání, soustavně k nim přihlíží a zařizuje opatrovancovy záležitosti v souladu s nimi. Soud však může opatrovníka také odvolat neplní-li své povinnosti - zejména neprojevuje-li o opatrovance skutečný zájem, jakož i nedbá o jeho zdravotní stav a nestará se o naplnění opatrovancových práv a nechrání jeho zájmy - a opatrovníkem jmenuje novou osobu. Pokud opatrovník neplní své povinnosti, mohli byste soud na tuto skutečnost upozornit.

Doporučili bychom, aby přítelkyně nemocného podala návrh na ustanovení opatrovníka jejímu příteli, kterým by se sama stala. Návrh bude nutné odůvodnit a vylíčit vazby mezi opatrovníkem a opatrovancem před úrazem. Příslušným k podání tohoto návrhu je okresní soud podle místa bydliště pacienta/opatrovance. 

Zcela novým institutem dle občanského zákoníku je opatrovnická rada. Jejím účelem je především provádění dozoru nad opatrovníkem. Je-li jmenován opatrovník, může také přítelkyně nemocného stejně jako každá osoba opatrovanci blízká žádat o ustavení opatrovnické rady. Opatrovník svolá schůzi osob blízkých opatrovanci a jeho přátel, jsou-li mu známi, tak, aby se schůze konala do třiceti dnů po obdržení žádosti. Není-li schůze včas svolána nebo nekoná-li se z jiného důvodu, anebo není-li na ní zvolena opatrovnická rada, svolá schůzi soud, a to i bez návrhu. Schůze se může zúčastnit opatrovanec, každá osoba opatrovanci blízká a kdokoli z jeho přátel, třebaže nebyl pozván - každý z nich má jeden hlas. Zúčastní-li se schůze alespoň pět osob, může být opatrovnická rada zvolena. Opratrovnická rada se volí většinou hlasů přítomných a musí mít alespon tři členy. Bez souhlasu opatrovnické rady pak opatrovník sám nesmí rozhodnout například o umístění opatrovance do uzavřeného ústavu nebo podobného zařízení v případě, kdy to zdravotní stav opatrovance zjevně nevyžaduje nebo o zásazích do integrity opatrovance, nejedná-li se o zákroky bez závažných následků.

Vaše Férová nemocnice

 

3.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS