Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Volba provedení zákroku laparoskopicky

Posílal jsem Vám dotaz ohledně doplnění informovaného souhlasu pacienta se zákrokem. Týkalo se to zamýšlené operace mé ženy, kdy jí mají odstranit vaječník, a my chceme, aby byl tento zákrok proveden jen laparoskopicky, což druh jejího zdravotního nálezu plně umožňuje. Bylo nám však s velkou dávkou arogance lékařem sděleno, že oni budou ti, jenž se sami rozhodnou, jak ji budou operovat a to dokonce se slovy, však nám podepíšete souhlas s operací. Chceme proto, aby bylo výslovně uvedena laparoskopie. Máme právo to žádat?

Odpověď:

Dobrý den,

především možné způsoby provedení operace by Vám měl vysvětlit lékař a právě on by Vás měl informovat o různých alternativách provedení zákroku, které u dané pacienty přichází v úvahu. Rozhodnutí, která alternativa (hrazená pojišťovnou) je lepší, posoudí sama pacientka, nikoliv lékař. Lékař není ten, kdo rozhoduje. Lékař pouze nabízí varianty a možné alternativy pro danou pacientku. Pokud bude Vaše žena podepisovat informovaný souhlas a zároveň jste informováni, že tento druh zákroku je při jejím nálezu možný, pak nechť Vaše žena výslovně do informovaného souhlasu napíše, že si přece zákrok provést laparoskopicky.

Je pak otázka, jak na to bude reagovat personál, který zřejmě není zvyklý na to, že pacient sám posuzuje, co je pro něj lepší. Buď to akceptuje a pokud ne, pak se může dopustit zásahu do osobnostních práv pacientky, zvláště v případě, kdy bezdůvodně bude operace odmítnuta nebo kdy bude provedena v rozporu s přáním pacientky.

Vaše Férová nemocnice

29.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS