Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ultrazvuk proti mé vůli

Dobrý den, mám těsně před porodem a při mé poslední návštěvě u gynekologa se mi stala nepříjemná věc. Během těhotenství jsem k lékaři docházela pravidelně, ale odmítla jsem běžná vyšetření (trip test, cukrovka, velký UTZ ve 20.tt...) na která chtěl pan doktor podepsat reverz, který jsem podepsala. Následně sme se domluvili, že souhlasím pouze se třemi utz vyšetřeními během těhotenství a to na co nejkratší možnou dobu. Pan doktor souhlasil a považovala sem toto za vyřešené. Nicméně, při poslední kontrole chtěl udělat další utz, řekla jsem mu, že nesouhlasím a že bych byla ráda, aby si miminko poslechl poslouchací rourou. Vedle úšklebku, který jsem přehlížela, jsem si jen vyslechla poznámku, že tedy dobrá, že si zavzpomíná na staré časy. Položila jsem se na lůžko, pan doktor mi začal prohmatávat bříško jako vždycky a v tom mi přišel poslíček, děloha ztvrdla a pak doktor najednou zbledl, zvážněl a že prý nedokáže určit polohu miminka. Odhodil rouru na poslech a beze slova utíkal k utz, gelík na břicho a už mi rejdil ultrazvukem po břichu. Byla jsem úplně paralyzovaná. Za prvé mě svým chováním vyděsil a za druhé i přes můj nesouhlas použil ultrazvuk. A to jen kůli tomu, že se lekl poslíčka přes který najednou nemohl okamžitě nahmatat zadeček, nožičky... Neřekla jsem ani slovo, vzalo mi to dech. Za prvé se velice zlobím, že mě vyděsil těsně před porodem a za druhé mě oklamal použitím utz. Ten evidentně nebyl nezbytný, nešlo ani o život miminka ani o život můj. Mám z toho osobní pocit, že se nechtěl "ponížit" a poslouchat děťátko mechanickou pomůckou namísto té moderní. Celé mě to velice mrzí, zklamal moji důvěru. Nejsem člověk, který by se chtěl mstít. Zajímá mě však velice váš názor na situaci a dá li se proti takovému chování vůbec něco dělat? Například by mu pojišťovna nemusela tento utz proti mé vůli proplatit... Děkuji moc za vaši odpověď.

maruška

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že Vás potkala taková nešťastná událost v jejímž důsledku byla narušena důvěra mezi Vámi a Vaším lékařem.

Dle zákona platí, že zdravotní služby se poskytují až na výjimky s informovaným souhlasem pacienta. Souhlas pacienta musí být svobodný (pacient nesmí být pod nátlakem, ani ve stresu), srozumitelný (souhlas musí být proveden takovou formou, že je jasné, k čemu pacient dává souhlas a za jakých podmínek), kvalifikovaný a informovaný (pacient musí být náležitě poučen. Právní formy souhlasu jsou tři: konkludentní (mlčky udělený) souhlas, ústní souhlas a souhlas písemný. Domníváme se, že ve Vašem případě nemusely být splněny nutné náležitosti informovaného souhlasu, a to konkrétně jeho svoboda.

Pokud nebyly splněny tyto podmínky, je provedení lékařského zákroku bez souhlasu závažným zásahem do vašich osobnostních práv. Na základě tohoto zásahu se můžete domáhat morální i finanční satisfakce soudní cestou, a to prostřednictvím žaloby na ochranu osobnosti. Žaloba se podává u krajského soudu a za její podání se platí soudní poplatek ve výši 2.000,- Kč (v případě, že byste požadoval omluvu či finanční odškodnění do výše 200.000 Kč). Pokud byste požadoval odškodnění v částce vyšší, potom se platí poplatek ve výši 1% z požadované částky.

Samozřejmě můžete kontaktovat pojišťovnu a požádat ji, aby tento úkon lékaři vůbec neproplácela. Také můžete dát stížnost na lékaře ke zřizovateli zdravotnického zařízení nebo k České lékařské komoře. Více o stížnostech se dozvíte zde.

Jestliže byl Váš vztah s lékařem nenávratně narušen, můžete přejít k jinému lékaři. Právo změnit lékaře máte co 3 měsíce, jenom Vám doporučujeme se dát pozor na to, jestli má uzavřenou smlouvu s Vaší pojišťovnou.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

20.5.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS