Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Těžce nemocný příbuzný - můžeme ho brát na procházky z nemocnice?

Dobrý den,


naše maminka má již několik málo dnů, či týdnů života. Leží v nemocnici a některé dny je ji lépe a některé hůře. Existuje možnost si ji "půjčit" v době, kdy jí je lépe na pár hodin z nemocnice třeba domů, nebo výlet a zase ji tam přivést?

Jiří

Odpověď:

Dobrý den,

mrzí nás Vaše situace a chápeme, že chcete s maminkou strávit co nejvíce času v posledních dnech jejího života. Váš dotaz směřuje na krátkodobé opuštění nemocnice v době, kdy je pacient hospitalizován. 

Každý hospitalizovaný pacient je povinen dodržovat vnitřní řád nemocnice, tento řád si každá nemocnice upravuje sama. Ve většině těchto vnitřních řádu však bývá uvedeno, že je zakázáno opustit areál nemocnice bez povolení lékaře a bez vědomí personálu. Pacient tedy musí vždy o svém odchodu z důvodu návštěvy, procházky apod., uvědomit zdravotnický personál.

Záleží tedy na domluvě s ošetřujícím lékařem, zda Vaší mamince umožní opustit areál nemocnice, zejména s ohledem na její zdravotní stav. Dále bude potřeba zohlednit také režim, který dané zdravotnické zařízení svým pacientům stanovuje, to se týká zejména podávání léků, vizity apod. Domnívám se ale, že by neměl být problém si, jak uvádíte "vypůjčit" maminku v době stanovené nemocnicí jako návštěvní hodiny.

Vše ale záleží na domluvě s ošetřujícím lékařem Vaší maminky. Ten by měl být nejlépe schopen posoudit, zda je zdravotní stav Vaší maminky natolik dobrý, aby mohla zdravotnické zařízení opustit.    

V případě nesouhlasu lékaře se jako krajní řešení nabízí také tzv. negativní revers, ve kterém pacient vyjádří nesouhlas s poskytnutím zdravotních služeb, více o negativním reversu naleznete zde. Tento písemný nesouhlas však nebrání tomu, aby následně byla pacientka hospitalizována ve stejném zdravotnickém zařízení, a nemůže být ani důvodem, pro který by bylo odmítnuto její ošetření v tomto zdravotnickém zařízení. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS