Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Storno registrace u zubaře

Dobrý den, plnoletá dcera se zaregistrovala u nového zubaře. Lze tuto registraci do určité doby stornovat? Pokud ne,za jakou dobu se může opět zaregistrovat jinde?
Děkuji.

světluška

Odpověď:

Dobrý den,

obáváme se, že stornovat registraci nejspíše nepůjde, jelikož zubař vaší dcery již  uzavřel s pojišťovnou smlouvu o jejím ošetřováním. Nicméně zákon vám dává lhůtu ke změně lékaře jednou za tři měsíce. Tato lhůta se počítá již od registrace u zubaře. Vámi nově vybraný lékař má povinnost vás přijmout, s výjimkami, které uvádí zákon. Takovou výjimku představuje zejména situace, kdy již má ve své péči příliš mnoho pacientů. Doporučovali bychom tedy nejprve kontaktovat nového zubaře s dotazem, zda-li by vaši dceru mohl ošetřovat. Právě u zubařů, především ve větších městech, bývá problém s tím, že již mají naplněnou kapacitu a nové pacienty nepřijímají.

Uvedená tříměsíční lhůta se však vztahuje na zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Pokud si vyberete lékaře či zdravotnické zařízení, kde absolvujete vyšetření nebo zákrok hrazený přímo pacientem, pak se omezení ohledně lhůt pro výběr lékaře nepoužijí a tento lékař či zařízení vás mohou přijmout kdykoliv.

Vaše Férová nemocnice.

10.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS