Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Souhlas k operaci

Dobrý den,
obracím se na Vás s touto prosbou. Jdu na plánovanou operaci (hysterektomie) a bylo mi řečeno, že pokud budou vaječníky v pořádku (to zjistí až při operaci), tak mi je ponechají.V současné době jsou vaječníky funkční, pouze mám na nich malou cystu. Vzhledem k mému věku (44 let) by jejich odebrání mělo za následek nástup předčasné menopauzy. Jak mám postupovat, když budu podepisovat souhlas k operaci. Mohu to tam nějak připsat, aby moje přání bylo respektováno?
Děkuji za odpověď

RENATA

Odpověď:

Dobrý den,

je Vašim právem rozhodovat o léčbě, kterou máte podstoupit. K tomu, aby lékaři mohli provést zákrok je třeba Vašeho souhlasu, nejedná-li se o neodkladnou péči, kdy je například nutné provést zákrok k záchraně života pacienta. Obecně není třeba, aby byl souhlas písemný, ale je běžnou praxí, že před provedením operace je pacietnovi předložen k podepsání informovaný souhlas. V případě, že nesouhlasíte s postupem, který je v něm uveden, souhlas udělit nemusíte a lékaři nebudou moci zákrok provést.

Doporučujeme Vám, abyste si prostudovala informovaný souhlas, který Vám pravděpodobně bude předložen a zjistila, zda podpisem udělíte souhlas i k případnému odebrání vaječníků. Můžete své přání k souhlasu připsat, lékaři by jej mělii respektovat.

Můžete také využít institutu dříve vysloveného přání, informace o něm naleznete v rámci často kladených otázek na našich stránkách pod odkazem zde.

Vaše Férová nemocnice

18.5.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS