Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rentgen u zubaře

Dobrý den, zubař si manželce posvítil na zub rengenem se slovy, že to musí kvůli pojišťovně. Snímek posílá pojišťovně. Pochopili jsme to tak, že bez rentgenu by mu pojišťovna zákrok nezaplatila. Je tento postup správný, zbytečně vystavovat pacienta rentgenu jen z formálních důvodů? Je ten rentgen škodlivý, když už to bylo letos podruhé? Děkuji za odpověď

Muflon

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše dotazy bohužel nejsme schopni zcela zodpovědět.

Odpověď na Vaší první otázku, tedy zda bylo správné, aby Vaše žena podstoupila rentgen zubu, by Vám měla zodpovědět zdravotní pojišťovna, proto Vám doporučujeme, abyste se s tímto dotazem obrátili na ni. Obecně však platí, že pacient má právo před jakýmkoli zákrokem, který má být na něm proveden, vyslovit svůj souhlas nebo nesouhlas s tímto zákrokem a má právo být od svého lékaře o každém zákroku podle svých požadavků informován.

Co se týče Vaší druhé otázky, v naší právní poradně nepracuje žádný lékař, který by se této problematice věnoval, proto bychom Vám doporučovali zeptat se na škodlivost rentgenu Vašeho lékaře, jehož povinností není pouze Vás léčit, ale také informovat Vás a zodpovídat Vaše dotazy, které se týkají všech zákroků, které provádí.

Vaše Férová nemocnice

29.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS