Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Registrace bez mého vědomí

Můj bývalý praktický lékař si mě po dvou letech zaregistroval bez mého vědomí. Můj současný lékař mi ukončil registraci. Jsem v pracovní neschopnosti. Co s tím mohu dělat?

Hanka

Odpověď:

Dobrý den, 

lékař, který ukončil registraci a předal Vás bez Vašeho souhlasu zpět do péče bývalého lékaře, porušil své povinnosti. Nejprve doporučujeme pokusit se s lékařem o problému promluvit a zjistit, proč ukončil poskytování péče a předal Vás do péče bývalého lékaře. Je možné, že společně naleznete řešení, které Vám bude lépe vyhovovat. V případě, že se věc nepodaří vyřešit tímto způsobem, je možné na lékaře podat stížnost.

Stěžovat si můžete proto, že poskytovatel zdravotních služeb může předat pacienta do péče jiného lékaře jen se souhlasem pacienta. Ukončit péči bez souhlasu pacienta může lékař, pokud pacient závažným způsobem omezuje práva ostatních pacientů, úmyslně a soustavně nedodržuje navržený individuální léčebný postup (pokud s poskytováním zdravotních služeb vyslovil souhlas).  Musí o tom však pacienta informovat písemnou zprávou, v níž musí být uveden důvod ukončení poskytování péče. Lékař také může ukončit péči o pacienta, pokud pacient odmítá poskytování veškerých zdravotních služeb. to ale zjevně není váš případ.

Stížnost lze podat k poskytovateli zdravotních služeb, proti kterému stížnost směřuje, tedy obvykle vydoucímu zdravotnického zařízení (typicky řediteli nemocnice). Pokud by stížnost nebyla vyřízena kladně, lze se obrátit na správní orgán, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb (obvykle krajský úřad). Dále je možné podat na lékaře stížnost i České lékařské komoře. Více o stížnostech včetně vzorů můžete nalézt zde

Jako pacient máte právo vybrat si poskytovatele zdravotních služeb, který odpovídá Vašim potřebám. Dle zákona o veřejném zdravotním pojištění můžeme toto právo uplatnit jednou za 3 měsíce. Dle našeho názoru byste si tedy mohl nového lékaře zvolit i nyní, přestože ke změně lékaře došlo před kratší dobou, protože Vám byl bývalý lékař přidělen bez Vašeho souhlasu. 

Vaše Férová nemocnice 

 

 

13.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS