Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Propusteni z nemocnice

Dobrý den,

  chtěl jsem se zeptat ohledně jednoho problému. Hledal jsem už na fóru něco podobného, ale nic stejného jsem nenašel. Moje přítelkyně leží v ústecké nemocnici, trpěla bolestmi u srdce a dýchalo se jí špatně, nic nenašli, tudíž si mysleli, že to byl jen panicky záchvat, dali ji prášky na uklidněni a vše přestalo. Přítelkyně je nyní stále v nemocnici, i když nemá žádné testy, žádné terminy, žádné injekce nic, jen bere vždy večer prášek. Její matka ani babička ji nechtějí pomoct, aby mohla jít domů, prý to musí říct lékař.

Přítelkyni je 23 let a bohužel má hlavně fobii z nemocnic, protože jí dříve, když byla mladá, v nemocnici zabili jejího otce. Má tudíž strach. Já bydlím za hranicemi v Německu a ani nevím, jestli by můj vliv na doktory měl efekt, tudíž jsem se šel zeptat sem. Jak bych měl já nebo moje přítelkyně postupovat, aby mohla jít domů? Je nějaké řešeni, aby prášky co dostává, mohla brát doma?

Dekuji moc za Váš čas a odpověď.

S Pozdravem

Tschech

Odpověď:

Dobrý den,

 hospitalizace Vaší přítelkyně je možná pouze s jejím souhlasem. Pokud již nechce pobývat v nemocnici, je možné požádat lékaře, aby mohla podepsat tzv. negativní revers a odejít domů. Bližší informaci o reversu můžete nalézt zde.

Proto bychom Vaší přítelkyni poradili, ať se nejprve zeptá lékařů na svůj současný stav a léčbu. Proč stále zůstává v nemocnici, jak má probíhat léčba, jak dlouho by měla ještě v nemocnici zůstat. Na základě těchto informací ať posoudí, zdali je podle ní ještě hospitalizace nutná. Pokud dospěje k závěru, že již nechce v nemocnici být a argumenty lékařů ji nepřesvědčily, je možné, aby lékaře požádala o podepsání reversu. Lékaři po této žádosti musí revers připravit, nechat jí, aby ho podepsala, a může odejít domů. Nicméně doporučujeme  se spíše řídit radami lékařů ohledně léčby, neboť oni jsou ve zdravotnickém oboru odborníky.

Ještě bychom dodali, že z Vašeho dotazu nevyplývá zcela jasně, zdali se nemůže jednat o situaci nedobrovolné hospitalizace. V takovém případě je situace odlišná a revers není možné podepsat. Bližší informace o tom, kdy je možné pacienta nedobrovolně hospitalizovat a jaké z toho plynou právní následky můžete nalézt zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

15.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS