Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Propuštění nezletilého pacienta z nemocnice

Naše dcera ( 15 let ) by měla jít brzy do Prahy na operaci. Za několik dnů po výkonu by měla být propuštěna do domácího ošetření. Bydlíme na opačném konci republiky ( Ostrava ). Nemocnice trvá na tom, že formální předání dcery neproběhne po jejím vystoupení ze sanitky ( v Ostravě ), ale před ním ( v Praze ), takže někdo někdo z rodičů musí jet do Prahy, tam u nemocnice nasedne i s dcerou do přistavené sanitky a obratem pojedeme sanitkou zpět do Ostravy. Rodiče nejsou zdravotníci, smysl jejich přítomnosti v sanitce mi zcela uniká. Je možné dítě po výkonu převzít až na adrese bydliště ?

Moravan

Odpověď:

Dobrý den,

není zákonný důvod, proč by zákonní zástupci museli být pro propuštění nezletilého pacienta. Avšak propouštění z nemocnice podrobně upravují vnitřní řády nemocnic, kterými je pacient povinen se řídit. Záleží tedy na na konkrétním vnitřním řádu konkrétní nemocnice. Vnitřní řády nemocnic většinou umožňují propuštění nezletilého dítěte jen zákonnému zástupci nebo osobě blízké se souhlasem zákonného zástupce (na základě plné moci). Pokud máte např. v Praze osobu, kterou byste mohli zplnomocnit k propuštění Vaší dcery mohlo by to být vhodné řešení.

Avšak můžete se zkusit s nemocnicí domluvit na základě věku dcery, která je způsobilá k právním jednáním co do povahy přiměřeným její rozumové a volní vyspělosti viz občanský zákoník zde. V patnácti letech věku se dá rozumová a volní vyspělost předpokládat, tudíž by Vaše dcera měla být způsobilá právně jednat a samostatně opustit nemocnici bez doprovodu zákonného zástupce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS